Republika Srpska je jedina u regionu koja trenutno nema vakcina protiv sezonskog gripa

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ
NARODNI POSLANIK

SAOPŠTENjE ZA MEDIJE

– Republika Srpska je jedina u regionu koja trenutno nema vakcina protiv sezonskog gripa, što je skandalozno, poručili su na konferenciji za novinare poslanici PDP–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i Draško Stanivuković.

Na svu muku građana, kaže Stanivuković, nadležne institucije obećavaju nabavku vakcina protiv virusa korona, a nisu spremni ni za epidemiju gripa, što je u najmanju ruku licemjerno.

„Naručeno je samo 25 hiljada tih vakcina. Srbija i Hrvatska su naručile više od pola miliona. Kad uzmete procentualno broj stanovnika Republici Srpskoj je potrebno mnogo više, a i sam ministar je rekao da nemaju efekat kakav bi trebalo kada kasne, pogotovo kada govorimo o našoj starijoj populaciji. Ko je odgovoran? Kažu, potražnja je. Pa kako su drugi nabavili”, naglašava Stanivuković.

On tvrdi i da je u jeku epidemije virusa korona došlo i do nestašice testova.

„Juče smo dobili informaciju, zdravstveni radnici izlaze pred građane koji čekaju u redu i jasno kažu – MI NEMAMO TESTOVE. Kad kažu MI misle na institucije. Za ovo nije krivo medicinsko osoblje. Za ovo je kriv vrh sistema koji to nije obezbijedio. I zamislite sad situaciju – nema vakcina protiv gripa, nema testova za koronu, a najavljuju se vakcine protiv korone i to 250 hiljada”, kaže Stanivuković.

Epidemija virusa korona pokazala je sve slabosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, a sankcionisanje usljed loših odluka ne postoji, što dovodi do sve većeg broja oboljelih. Jedna od takvih odluka je obustava nastave u prethodnoj sedmici, dok se broj pozitivnih na COVID 19 povećavao.

„Opet apelujemo na skraćeno vrijeme ugostitelja. Vidjeli ste jedan vapaj ugostitelja i hitan sastanak sa institucijama, jer ne mogu da prežive. Postavljamo pitanje nadležnima, struci do čega je doveo skraćen broj radnih sati sa 16 na 14 časova. Objektivno možemo reći da je došlo samo do smanjenja prihoda. Dajte da vidite da li tim ljudima mogu da se daju neki povoljni krediti sa manjom kamatnom stopom, sa većim grejs periodom. Da im se pokuša pomoći. Da li razmak između stolova mora biti dva metra, može li biti biti metar i po. Ako su već rekli da su problem privatna okupljanja, zašto na javnim ne uvesti veće sankcije, a da ne ugrožavamo privredu”, poručuje Stanivuković.

Poslanik PDP–a apeluje na Univerzitetsko–klinički centar Republike Srpske da dozvoli roditeljima male djece da budu uz njih tokom liječenja u ovoj ustanovi, uz obavezno testiranje na virus krona.

Iz PDP- a su zamjerili članovima Republičkog štaba za vanredne situacije što se u ovakvoj situaciji sastaju između funkcionerskih kampanja, što rezultuje manjkom informacija prema građanima.

„Vi se sjećate perioda iz marta i aprila kada smo imali po 50 zaraženih, a institucije su imale zasjedanje štabova svaki dan. Danas kada imate ‪500 600‬ zaraženih, građani imaju jednom sedmično zasjedanje operativnih timova, i to bih rekla u pauzama između funkcionerskih kampanja”, kaže poslanica Jelena Trivić.

Ona napominje i da nema pravog odgovora zdravstvenog sistema na situaciju sa virusom korona, jer struka odgovara isključivo politici.

„I posljednje zasjedanje Štaba je bilo političko zasjedanje funkcionera, što na BH nivou, što iz Republike Srpske. To smo najbolje mogli da vidimo na primjeru kada se jedinom epidemiologu u sali naredi da skine masku. To su loše poruke građanima”, smatra Trivić.

U PDP–u smatraju da je prvi korak ka rješenje kolapsa u kome se našao zdravstveni sektor Srpske, povlačenje pitanja odgovornosti i sankcija za loše odluke.

– Na taj način bi svaki sledeći nosilac funkcije koji odlučuje o životima građana dobro razmislio o svakom budućem potezu, kategorični su Draško Stanivuković i Jelena Trivić, poslanici PDP – a u Parlamentu Srpske.

Banja Luka, 3.11.2020.godine

PDP

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: