Danijela Mirkoivć: Republici Srpskoj potreban centar za planiranje porodice i populacionu politiku

Demografske promjene u Republici Srpskoj su jedan od ključnih izazova, već nekoliko decenija. Odlaskom mladih, Republika Srpska gubi potencijal za rađanje i to dovodi do nepovoljnije starosne strukture stanovništva. Demografski razvoj mora postati prioritetno nacionalno i strateško pitanje Republike Srpske.
Poručila predsjednica Gradske organizacije žena DEMOS-a Banja Luka, Danijela Mirković.
– Organizacija žena DEMOS smatra da bi bilo značajno osnovati zavod ili centar za planiranje porodice i populacionu politiku, odnosno fond za brigu o porodici i demografiju, pa čak i poseban fond za podsticanje rađanja djece u Republici Srpskoj. Smatramo da je potrebno da opštine i gradovi usvoje program populacione politike, da osnuju stalno radno tijelo za populacionu politiku i sistematizuju radno mjesto, odnosno zaposleno lice, koje će se baviti pitanjima demografije, nataliteta i populacione politike – pojasnila je Mirkovićeva.
Ona kaže da Banja Luka zaslužuje da ima političku organizaciju, koja će se usmjeriti na pitanja demografije.
Prema njenim riječima, veoma važno mjesto u politici treba zauzimaju žene, jer su one osnovna karika i pokretačka snaga u svim sferama života, pa tako i u politici.
– DEMOS je pokazao da itekako vodi računa o zastupljenosti žena u politici. Naša aktuelna predsjednica žena na nivou Republike Srpske, Radmila Kocić-Ćućić bila je među najlmađim poslanicima u Narodnoj skupštini, a pored toga obavljala je poslove pomoćnika ministra prosvjete i kulture Republike Srpske, te pokrenula značajna pitanja koja su poboljšala uslove iz oblasti obrazovanja. Važno je istaći da je zamjenik predsjednika DEMOS-a na nivou Republike Srpske, Spomenka Stevanović, koja je i šef Kluba poslanika DEMOS-a u Narodnoj skupštini.
Takođe, imali smo predsjednicu Republike Srpske ženu, Željku Cvijanović, koja sada obavlja funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH i koja je pokazala snagu i jačinu da se nosi sa svim izazovima. Na obe ove funkcije, gospođa Cvijanović je izabrana zahvaljujući iskrenoj i potpunoj podršci DEMOS-a – rekla je Mirkovićeva.

​​​​​​​​INFORMATIVNA SLUŽBA DEMOS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI