Prijava protiv Stanivukovića zbog zloupotrebe djece sa poteškoćama u razvoju?

Draško Stanivuković, kandidat PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, namjerava da prvi dan predizborne kampanje započne posjetom treningu djece sa poteškoćama u razvoju, što je školski primjer iskorištavanja djece s invaliditetom u političke svrhe, upozorila je Ana Kotur Erkić, poznati aktivista za zaštitu osoba sa invaliditetom.

Erkićeva je na Fejsbuku objavila molbu kandidata PDP-a da Stanivuković prvog dana kampanje posjeti trening centar za djecu sa poteškoćama u razvoju, ističući da će radi o „političkom lešinarenju“.

Stanivuković je izrazio želju da učestvuje u jednom treningu, baš kad kreće kampanja, i da donese simbolične poklone, koji jako koketiraju sa suptilnim pritiskom. Aktivnost nije vezana za projekte koji subjekt već provodi, dakle – ne postoji nijedan drugi osnov dolaska osim političke promocije – kazala je Erkićeva.

Djeca s poteškoćama ne mogu sama da izraze stav o ovakvim pitanjima i ne treba da ih se pita za politička gostovanja, jer nisu primjerena njihovom uzrastu, zrelosti i mogućnosti učešća. Roditelji, uglavnom, nisu u mogućnosti da se ovakvom političkom lešinarenju suprotstavljaju, jer im je ovo jedan od rijetkih prilagođenih sadržaja za djecu. O političkim opcijama koje imaju – odlučuju na izborima, ne na treninzima za djecu – kazala je Erkićeva.

Ona je naglasila da će o ovom pokušaju političke zloupotrebe obavijestiti i nadležne institucije i podsjetila da je Stanivuković već prijavljivan za povredu prava djeteta.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: