jovičić: Strahovito je da Republika Srpska nema robne rezerve

Slušajući poslanike Milana Radovića i Jelenu Trivić koji kao dokazani stručnjaci iz ekonomije komentarišiu trenutno stanje Republike Srpske ne možemo, a da se ne zabrinemo za našu budućnost.

Još pozvaniji od stručnjaka da komentarišu trenutno stanje su građani koji najbolje osjete kakve su plate, a kakvi troškovi kada prođu kraj benzinske pumpe, svrate u trgovinu u nabavku ili u pekaru po hljeb.

Demokratski narodni savez je izašao sa svojim ekonomskim programom koji ima za cilj ne samo zaštitu najugroženijih kategorija stanovništva nego i opšti boljitak i napredak.

-Strahovito je da Republika Srpska nema robne rezerve koje su stub ekonomske stabilnosti svake države i koje su tu ne samo za ekstremne situacije poput ratnih sukoba i prirodnih katastrofa nego i za ekonomski teške situacije kada imamo enorman rast cijena kao što je trenutna situacija- ističe predsjednik GrO DNS Bl Radislav Jovičić.

Od 2017. godine Robne rezerve ne postoje i zamijenio ih je Zakon o interventnim nabavkama po kome Ministarstvo za trgovinu i turizam prati stanje na tržištu i može da interveniše ukoliko dođe do većih potresa.

U zadnjih godinu dana imao vrtoglav rast cijena ulja, goriva i drugih ključnih proizvoda koji utiču na rast svih drugih cijena. Naši građani na granici sa Srbijom masovno odlaze u nabavke u Srbiju, jer su cijene često i do 30% niže. Ne zato što Srbija ima niži standard nego zato što je zaštitila svoje tržište za razliku od nas.

Šta još treba da se desi da bi Vlada Republike Srpske reagovala i zaštitila građane?

-S obzirom da je Zakon o interventnim nabavkama očigledno nefunkcionalan, pozivam Vladu na čelu sa premijerom da po hitnom postupku započnu proces vraćanja robnih rezervi kako bi ubuduće mogli da spriječimo ovako drastične poraste cijena i zaštitimo naše građane- zaključuje Jovičić

DNS Banjaluka

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI