Danka Ignjatović: Pozorišni sistem Republike Srpske – način da kultura bude dostupna svima

Kandidat DEMOS-a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Danka Ignjatović smatra da je za Republiku Srpsku važno očuvanje kulturnog identiteta, zbog čega je i tokom kampanje promovisala ideje vezane za osnaživanje pozorišnih aktivnosti u budućnosti.

Ignjatovićeva se zalaže za uspostavljanje „Pozorišnog sistema“, koji treba da ojača pozorišne aktivnosti i produkciju u svim lokalnim zajednicama.

„Tim projektom bi se ostvarili sljedeći ciljevi – postojeće prazne scene bi dobile sadržaj, kultura bi bila dostupna svim stanovnicima i ravnomjerno raspoređena u svim sredinama Republike Srpske, glumci i pozorišni radnici bi bili zaposleni u punom kapacitetu i značajno bi se povećala produkcija predstava. Takođe, postojeća sredstva bi bila usmjerena u domaću produkciju, a ne u plaćanje gostovanja trupa sa strane, dok bi kulturna politika bila u funkciji njegovanja nacionalnog identiteta i univerzalnih ljudskih vrijednosti“, poručila je Danka Ignjatović, kandidat DEMOS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH.

Posebno naglašava da za koncept „Pozorišnog sistema“ za koji se zalaže nije potreban dodatni novac, novi objekti, niti novi ljudi, jer sve to već postoji, ali nije dobro organizovano niti usmjereno.

„Ono što se ovim pozorišnim sistemom predlaže jeste da naše scene budu pune sadržaja, a da se novac, koji se svakako troši, usmjeri na sopstvenu produkciju. Ovaj sistem treba, prije svega, da pruži nadu glumcima i kulturnim radnicima da pronađu zaposlenje i pokažu svoje dramsko umijeće. Ovim sistemom dobijamo adekvatne sadržaje za djecu, koja će njegovati one vrijednosti koje su kod nas u Republici Srpskoj zastupljene od malih nogu. Takođe, svi građani imaće dostupne sadržaje u onom obimu u kom je to potrebno da bi kulturne potrebe svakog stanovnika bile zadovoljene. Jer, za razvoj cjelokupnog društva, nesumnjivo, neophodno je jačanje kulture“, poručila je Ignjatovićeva.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: