Korisne informacije o predstojećim Opštim izborima

izbori_2022

Na Opštim izborima koji će biti održani u nedjelju, 02. oktobra, građani Banje Luke mogu glasati na 266 redovnih biračkih mjesta, a u konačan izvod iz Centra za birački spisak, upisano je 194.195 birača, saopšteno je iz Gradske izborne komisije Banja Luka.

Od tog broja, 2.015 birača, registrovalo se za glasanje putem pošte iz inostranstva koji, ukoliko se zateknu na dan izbora u Banjoj Luci, mogu glasati na biračkom mjestu ovlašćenom za izdavanje nepotvrđenih glasačkih listića, a koje će biti otvoreno na Radničkom univerzitetu, sala br. 2.

Predsjednik GIK-a Dubravko Malinić kazao je da na istom mjestu mogu glasati i građani koji su stekli pravo glasa nakon zaključivanja Centralnog biračkog spiska, punoljetstvom do dana izbora, uz predočenje važećeg identifikacionog dokumenta i potvrde Centra za birački spisak, da se ne nalaze na izvodima iz CBS-a, na pripadajućem biračkom mjestu.

Birači koji glasaju za opštinu ranijeg prebivališta, mogu glasati u odsustvu na biračkom mjestu koje će biti otvoreno na Radničkom univerzitetu, sala br. 1.

U izbornoj trci, za sva četiri nivoa vlasti, učestvuju 63 politička subjekta. Birači mogu putem većinskog glasa glasati za nivo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i nivo Predsjednika Republike Srpske, odabirom jednog od ponuđenih kandidata na glasačkom listiću. Kad je u pitanju nivo Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Narodne skupštine Repubike Srpske, glasanje se vrši sistemom proporcionalne zastupljenosti, što znači da birači mogu odabrati jedan od ovjerenih političkih subjekata, čije se liste nalaze na glasačkom listiću, a u okviru tog političkog subjekta mogu dati svoj glas kandidatima označavanjem njihovog imena unutar liste političkog subjekta kojem daju glas.

Gradska izborna komisija Banja Luka imenovala je i obučila članove biračkih odbora, čija je obaveza da urede biračka mjesta najkasnije 12 časova prije početka glasanja, te da preuzmu birački materijal. Izbore u gradu Banjoj Luci, posmatraće posmatrači političkih subjekata, koje je Gradska izborna komisija Banja Luka akreditovala, kao i posmatrači udruženja građana i međunarodni posmatrači.

Biračima sa posebnim potrebama, koji su smješteni u ustanovama za socijalno staranje i koji su zbog starosti, bolesti i invaliditeta vezani za svoje domove, a koji su se izjasnili u predviđenom roku, biće omogućeno glasanje putem mobilnog tima. Na dan izbora biće angažovano 25 mobilnih timova.

Lokacije biračkih mjesta su javno objavljene, a mogu se naći i ovdje. Ostale su nepromijenjene u odnosu na Lokalne izbore 2020. godine, osim biračkog mjesta 034B030, koje će biti otvoreno u područnoj školi OŠ „Mladen Stojanović“ u Obrovcu.

Birači mogu provjeriti lokaciju svog biračkog mjesta putem telefona Centralnog biračkog spiska, na brojeve 051-244-531 i 051-244-532, na internet stranici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i slanjem poruke putem kol-centra Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na broj telefona 091-12-12-12, gdje je potrebno u poruci da pošalju JMBG, te će dobiti povratnu informaciju, na kojem biračkom mjestu mogu ostvariti svoje biračko pravo.

Biračka mjesta će na dan izbora biti otvorena od 7 do 19 časova. Gradska izborna komisija Banja Luka, poziva građane da izađu na izbore i ostvare svoje biračko pravo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI