Čubrilović na osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovao je osveštanju temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci.
Osveštanju temelja hrama u banjalučkom naselju Aleja Centar prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, crkveni velikodostojnici, kao i brojni vjernici i predstavnici privrednog i javnog života Srpske.

Temelje su osveštali Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.
Na mjestu gdje će biti izgrađen centralni oltar posvećen Preobraženju Gospodnjem položena je povelja.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je ovo važan istorijski dan za Srbe u Srpskoj, jer se poslije 100 godina relizuje ideja u čast bratskoj zemlji.
“Ovo je simbol naše borbe za slobodu jer je srpski narod za slobodu dao veliku žrtvu i naučio da slobode nema ako nema države. Zato je bilo potrebno da se stvori Republika Srpska i da dođemo do toga da gradimo ovaj hram, a bez blagoslova Jefrema to ne bi bilo moguće pokrenuti. Zahvalni smo kumovima koji su darovali zemljište i Vladi Srpske”, rekao je Dodik.


Osveštanju je prethodila liturgija u Hramu Hrista Spasitelja, te svečana litija ulicama grada do temelja hrama i duhovno-kulturnog centra u banjalučkom naselju Aleja Centar.
Svetu arhijerejsku liturgiju povodom osveštanja temelja srpsko-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra služio je Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.
Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov.

Izbori 2018 DNS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI