DNS: Demografska i populaciona politika strateško pitanje Republike Srpske

Politički savjet Demokratskog narodnog saveza konstatovao je na sjednici, koja je održana 18.9.2018. godine u Banjaluci, da se Republika Srpska suočava sa zabrinjavajućim demografskim procesima koji su doveli do smanjenja stope rađanja i negativnog prirodnog priraštaja, zatim sve manjeg broja učenika u osnovnim i srednjim školama, studenata na fakultetima, nestajanja cijelih naselja, starenja stanovništva i migracije radno sposobnog stanovništva u inostranstvo.

S obzirom na nepovoljnu demografsku sliku, ocijenjeno je da je neophodno aktivnije provođenje mjera pronatalitetne populacione politike, kako na republičkom, tako i na nivou lokalnih zajednica. Uvažavajući pozitivna svjetska iskustva, naglašena je potreba nadogradnje mjera nadležnih institucija koja podrazumijevaju sistem finansijskih stimulacija, pojačane zdravstvene i socijalne zaštite porodica i djece, radno zakonodavstvo koje promoviše opciju fleksibilnog radnog vremena, sistem srednjeg i visokog obrazovanja u funkciji obezbjeđenja sigurnog zaposlenja, kao i preuzimanje dijela obaveze podizanja djece i omladine od strane društva.

Članovi savjeta su se složili da je neophodno formirati i novi Savjet za natalitetnu politiku u čijem radu bi učestvovali predstavnici iz političkog i stručnog miljea, koji bi, uz adekvatnu medijsku promociju, obezbijedili demografsku obnovu i spriječili negativan priraštaj stanovništva. Rečeno je da je demografska i populaciona politika najvažniji strateški dokument, koji će obezbijediti dugoročan demografski rast i jačanje kulta porodice. Između ostalog je konstatovano i da mjere pronatalitetne populacione politike treba usmjeriti na brigu o zdravlju žene i djeteta, povećanju dječijeg dodatka, stimulisanju rađanja bez obzira na socijalni status porodilje, te na promociju materinstva, kako bi bila stvorena zdrava populaciona klima u društvu.
Demokratski narodni savez je ovim nastavio kontinuitet politike koja se odnosi na poboljšanje demografske slike i unapređenje položaja djece, omladine i njihovih porodica.
Politički Savjet Demokratskog narodnog saveza je najavio održavanje velike naučno-stručne konferencije posvećene demografskim pitanjima, koja će biti održana po završetku izbora u Bosni i Hercegovini.

Pripremio: Predrag Laketa

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI