RS BiH: Umičević rješava probleme

Marinko Umičević, predsjednik Rukometnog saveza BiH nastavio je sa rješavanjem brojnih problema Saveza u Sarajevu, s obzriom da je imao nekoliko dovojenih sastanaka. Tako se, između ostalog, u prostorijam Saveza sastao sa Samirom Avdićem, ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo, inače nekadašnjim košarkašem od koga je dobio veliku podršku, te se stavio na raspolaganju kako bi pomogao u rješevanju probelma.

– Gospodinu Samiru Avdiću zahvalio sam se na donaciji od 25.000 maraka koja su uplaćena putem Olimpijskog komiteta BiH. Ova sredstva su bila potrebna za kupovinu avio karata kada je A reprezentacija putovala u Grac na utakmicu sa Austrijom, dok je jedan dio novca usmjeren za potrebe ženske A reprezentaciju koju smo formirali nakon 12 godina i koja je nedavno nastupila u Grčkoj. Želim ovim putem da se najiskrenije zahvalim ministru kojeg smo upoznali i sa situacijom po pitanju poreskog broja i rekao je da će biti na raspolaganju kako bi se ovaj problem rješio – istakao je Marinko Umičević koji je napomenuo kako će sve učiniti da se u kancelariju vrati dokumentacija, jer nikad nije obavljena primopredaja od bivšeg predsjednika Zahirovića i njegovog Upravnog odbora.
Taj Savez nikada nije bio nigdje registrovan, a postojao je samo da napravi dugove. Moram da kažem da mi do današnjeg dana još ne znamo koliki su dug napravili i kome se sve duguje – jasan je Umičević.

Prvi čovjek RS BiH upoznao je ministra Avdića i o aktivnostima reprezentativnih selekcija za naredni period kao i organizaciji utakmica u Sarajevu.
Upoznao sam ga da juniorke do 19 godina očekuje kvalifikacioni turnir i da smo za njihovo učešće uplatili 21 hiljadu evra na ECH u Sjevernoj Makedoniji gdje se igraju kvalifikacije i gdje treba da nastupe i rukometaši do 19 godina (ukupno treba 40.000 evra). Kadetkinje svoje nastupe imaće u avgustu tekuće godine u Gruziji, a potom dolaze i pripreme muške A reprezetacije koju iduće godine čeka nastup na šampionatu Starog kontinenta. Za sve to nephodna su novčana sredstva do kojih je teško doći i tu nam je neophodna pomoć države i cjelokupnog društva, a od Kantona Sarajevo ranije smod obili 100.000 maraka i da nije bilo toga A reprezentacija ne bi mogla nastupiti na prošlom EP-u održanom u Norveškoj – istakao je Umičević.

Predsjednik RS BiH imao je zanimljiv sastanak sa direktorom hotela „Evropa“ Rasimom Bajrićem koji je Marinka Umičevića upoznao o dugovanjima Saveza koja iznose nešto više od 35 hiljada maraka.
Gospodin Bajrić bio je više nego korektan, te je predložio da se taj dug reguliše kroz marketinško oglašavanje samo da zatvori svoju karticu. Istovremeno smo razgovarali i o budućnoj saradnji, a on je izrazio spremnost da nam pomogne u rješavanju ID broja, dok sam ga zamolio da kod gospodina Novalića, predsjednika Vlade FBiH pokuša riješti ranije obećanih 100.000 maraka kada je reprezentacija izborila učešće na Prvenstvu Evrope u Norveškoj – rekao je predsjendik RS BiH.
Marinko Umičević je razgovarao sa predstavanicima Energoinvesta.
– Nama je istekao ugovor o korištenju kancelarija koje su vlasništvo Energoinvesta još 1. marta ove godine. Gospođu Emiru Torlak koja je bila na sastanku umjesto direktora Krehića, upozano sam da dugovanja koja su nastala do 2018. godine treba de se riješe na sudu, ili da to kompezujemo reklamom na dresu reprezentacije i očekujemo uskoro njihov odgovor. Nama su kancelarije neophodne i ukoliko se ne dogovorimo, mi ćemo biti spremni za drugu varijantu – dodao je Umičević.
Za avgust tekuće godine trebalo bi da dođe do potpisivanja sponzorskog ugovora sa kompanijm BH Telekom.
– Mi smo ranije dobili prijedlog ugovora, ali sam u međuvremenu sa potpredsjednikom Sinanovićem imao dodatni sastanak sa rukovodstvom BH Telekoma. Saopštli smo naše primjedbe na taj ugovor, jedna od njih je da je malo 200.000 maraka za reprezentaciju (ima šest selekcija). Vrijednost ugovora je milion maraka za tri godine i to je 30 procenata od onog što je potrebno za rad Saveza. Predstavnici BH Telekoma su iznijeli neke svoje prijedloge koje mi nismo mogli da prihvatimo. Konkretno radi se o činjenici da reklama ne može da ide na parket već isključivo na displej i na banere. Oni su još napomenuli kako su protiv toga da utakmice klubova idu na yotube, što mi to ne možemo uvažiti, jer na taj način pratimo eventualne greške sudija i slično. Dobili smo potvrdu da će uskoro biti urađen novi prijedlog sponzorskog ugovora o čemu ćemo upoznati premijerligaške klubove (muške i ženske) i u avgustu bi trebali da ga i potpišemo – zaključio je Marinko Umičević.

Očigledno je da se polako vraća povjerenje u RS BiH, da ljudi prepznaju trud koji ulaže predsjednik Marinko Umičević i sadašnji Upravni odbor i da se za ove tri godine A reprezentacija dvaput izborila plasman na Prvenstvu Evrope.

Istovremeno je pokrenut rad A ženske reprezentacije, na vrijeme su završena ligaška takmičenja (prvenstvo i Kup) kao i omladinske lige, i to sve bez poreskog broja i pomoći države, a da se nije napravio ni pfening duga i u vrijeme pandemije izazavane virusom korona.

Marinko Umičević je uputio veliku zahvalnost klubovima koja su zajedno sa Savezom sve ovo izgurali, jer su klubovi velikim procentom finansirali rad RS BiH.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: