Psi lutalice spremni za udomljavanje

Odjeljenje za komunalne poslove grada Banja Luka obavještava javnost da je u prethodnom periodu na određenim lokacijama u gradu primjećen povećan broj pasa lutalica, te je izdat nalog za pojačan angažman na poslovima zbrinjavanja.

U prethodnih nekoliko dana na lokacijama kod šoping centra Delta planet, Jelšingrada, u krugu Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske, te na lokaciji kod Tehničke škole, primjećeno je i zbrinuto oko desetak jedinki.

Jedinke se po hvatanju smještaju u azil Ramići gdje prolaze desetodnevni karantin i posmatranje karaktera jedinke, kao i tretman protiv unutrašnjih i spoljašnih parazita te vakcinaciju protiv bjesnila i zaraznih bolesti.

Nakon navedenih radnji slijedi postupak sterilizacije i čipovanja pasa.

Jedinke se nakon sprovedenih tretmana prebacuju u Azil na Manjači, gdje borave do udomljavanja.

-U toku 2020. godine identifikovano je i na ovaj način zbrinuto 190 jedinki, a prema podacima Odjeljenja za komunalne poslove u 2021. godini ovaj tretman sa današnjim danom prošlo je 120 jedinki – saopšteno je iz resornog Odjeljenja.

Napominju da problem pasa lutalica u gradu prije svega nastaje kao posljedica neodgovornog vlasništva.

-Često se dešava se da vlasnici iz nekog razloga prestanu da vode računa o svojim ljubimcima, ostavljajući ih na ulici bez nadzora. Najviše napuštenih vlasničkih pasa zatičemo u prigradskim naseljima, kao što su Trapisti, Krčmarice, Han Kola i slično. Potrebno je takođe više raditi i na edukaciji stanovništva u smislu odgovornog vlasništva – dodaju iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Projekti sterilizacije, koje sprovodi Higijeničarska služba Grada Banja Luka, kao i više privatnih veterinarskih ambulanti na području grada, svakako doprinose smanjivanju broja pasa lutalica na ulicama.

-Jedno od rješenja svakako jeste i udomljavanje pasa lutalica, te i ovom prilikom apelujemo na naše sugrađane koji imaju želju da udome psa da nam se jave, jer se radi o jedinkama koje su spremne za udomljavanje, te su prošle kompletan tretman – zaključuju u resornom Odjeljenju.

Sam postupak udomljavanja je potpuno besplatan.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI