Počela izborna kampanja za opšte izbore

Danas počinje izborna kampanja za opšte izbore u oktobru, na kojima će 7.497 kandidata pokušati da osvoji što više simpatija kako bi dobili glas od 3.352.933 glasača i tako osvojili jedan od 518 mandata.

“Kampanja će trajati do 6. oktobra u sedam časova”, saopštio je juče u Sarajevu član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić.

Na oktobarskim izborima biraju se tri člana Predsjedništva BiH, predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, njih 42, i to 28 iz FBiH i 14 iz RS, 83 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske, 98 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i poslanici skupština 10 kantona u Federaciji.

Opšti izbori u BiH, koji će biti održani 7. oktobra, okvirno će koštati 8,5 miliona KM, od čega je 4,7 miliona KM namijenjeno za plaćanje članova biračkih odbora, 1,2 miliona za štampanje, pakovanje i distribuciju glasačkog materijala i 650.000 KM za poštanske usluge dostavljanje glasačkog materijala.

Mikić je objasnio da će se na kandidatskim listama naći 128 političkih subjekata – 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata.

“U poređenju sa opštim izborima 2014. godine, na ovogodišnjim imamo 30 političkih subjekata više”, dodao je Mikić.

Za ovogodišnje izbore ovjerene su 804 redovne kandidatske liste i 73 liste za kompenzacione mandate.

Mikić je podsjetio da je 23. avgusta zaključen izvod iz centralnog biračkog spiska i da pravo glasa u oktobru imaju 3.352.933 birača.

“Od toga redovnih birača je 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju lično 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrovano 76.726 birača”, objasnio je Mikić. Naveo je da je za glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu registrovano 1.085 lica, te da će po jedno biračko mjesto biti otvoreno u ambasadama BiH u Kamberi, Beču, Berlinu, Oslu i Beogradu, kao i u konzulatima u Čikagu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Gracu.

Takođe, prvi put na ovim izborima na biralištima biće 5.500 prozirnih biračkih kutija.

Politički analitičari u BiH nisu optimisti kada je u pitanju fer i poštena izborna kampanja od strane političkih subjekata u BiH, posebno onih koji su trenutno na vlasti, te upozoravaju kako se i u narednih mjesec dana ništa značajno neće promijeniti.

Enver Kazaz, univerzitetski profesor i politički analitičar, očekuje da će izborna kampanja biti veoma prljava.

“Očekujem da ćemo prisustvovati velikoj krađi glasova i svjedočiti poništavanjem velikog broja glasačkih listića i da ćemo prisustvovati različitim oblicima govora mržnje, nacionalizma. Jednom riječju, izborna kampanja biće slika bijede političkih partija na vlasti u BiH”, rekao je Kazaz.

Slavo Kukić, univerzitetski profesor, kaže da je izborna kampanja počela davno – 2014. godine i da je ona etnički obojena, te da će i u narednih mjesec dana biti prisutne međuetničke tenzije.

“Cilj će biti homogenizirati izborno tijelo stranačkih matrica. Uostalom, izjave koje možemo čuti u zadnjih desetak dana zorno svjedoče o tome i to i s jedne, i s druge, i s treće strane, a pri čemu se potencira na tome da se ne priznaje BiH kao država, kao društvo i da ona nema svoju budućnost, da nema izgleda da opstane ukoliko ne bude uređena prema nekim ultimatumima. Hoće li na to građani BiH reagirati kao svih prethodnih 30 godina, i prijeratnih, i ratnih, i poslijeratnih, ili će promijeniti kurs i okrenuti leđa onima koji su ih prvo gurnuli u rat, a potom i protiv onih koji svaki dan njima i njihovom djecom pune autobuse, vozove i avione, ili će kazati ‘dosta, idemo sada birati političke filozofije kojima nisu u prvom planu sreća nacije, nego sreća ljudskog bića’, ostaje da se vidi. Sve je na građanima”, poručio Kukić.

Kazne
Stjepan Mikić podsjetio je na zakonske zabrane koje se odnose na izbornu kampanju, te istakao da CIK posebnu pažnju skreće na korištenje jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

“CIK ima ovlaštenja da izrekne novčanu kaznu koja nije veća od 10.000 KM i ukloni ime kandidata sa kandidatske liste ako se utvrdi da je on lično odgovoran za povredu zakona ili čak imamo mogućnost da poništimo ovjeru političkog subjekta”, rekao je Mikić. Pozvao je političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, te zaposlene i na drugi način angažovane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, odnosno da vode fer i korektnu izbornu kampanju, a medije da doprinesu da ona protekne u demokratskom okruženju.

Glasanje u inostranstvu
Ambasade Konzulati

Kambera Čikago

Beč Minhen

Berlin Štutgart

Oslo Frankfurt

Beograd Grac

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI