Obradović: Podići spomenik žrtvama NATO bombardovanja u Srpskoj, kao napomenu, ali i upozorenje za buduće naraštaje na NATO aktivnosti!

Žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj ne treba nikada da zaboravimo, a 9.septembra, na Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja treba da domaćoj i svjetskoj javnosti ukažemo na zločine koje je NATO pakt uradio, a za koje niko nikada nije odgovarao – poručio je Borivoj Obradović, predsjednik Gradskog odbora DNS Banjaluka.

To je prvi put da je NATO stao na stranu jedne od zaraćenih strana, a posljedice tog mješanja, pored 46 ubijenih vojnika i više od stotinu ubijenih civila, su i 120.000 protjeranih Srba iz zapadno-krajiških opština, 40.000 protjeranih sa Ozrena i Vozuće, ali i veliki broj malignih oboljenja koja su izazvana osiromašenim uranijumom koji je korišten u tim operacijama, a koja i danas odnose živote u Srpskoj – kaže Obradović.

On je istakao da tragedije iz tog perioda, poput stradanja brata i sestre Radenka i Radmile Galinac, koji su poginuli prilikom vraćanja sa bratovljeve sahrane, treba obilježiti spomenikom i moraju nam zauvijek ostati kao napomena, ali i upozorenje za buduće naraštaje, na NATO aktivnosti u Republici Srpskoj. Obradović je podsjetio da je u NATO bombardovanju Republike Srpske, koje je počelo 30. avgusta 1995. godine u 2.12 časova i trajalo do 14. septembra, stradalo više od stotinu nedužnih civila. Na položaje Vojske Republike Srpske, NATO avijacija bacila je ukupno 1.026 bombi, od čega 708 navođenih, a ukupna težina bačenog eksploziva iznosila je oko 10.000 tona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: