Naplata i isporuka grijanja u Banjaluci pred Konkurencijskim savjetom BiH

Dario Sandić kandidat za Parlament BiH ispred Socijlaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) i Proevropski blok za Narodnu skupštinu Republike Srpske podnio je Konkurencijskom savjetu zahtjev za pokretanje postupka protiv Eko Toplane Banjaluka. Razlog je kako smatra, zloupotreba dominantnog položaja na tržištu isporuke toplotne energije u Banjaluci i spriječavanje, ograničavanje, i narušavanje tržišne konkurencije na tržištu. Sandić već godinama posredstvom svoje advokatske kancelarije ukazuje na nepoštovanje zakona u najvećem gradu Srpske.


Grad Banjaluka je donio nezakonitu odluku vezano za grijanje u gradu Banjaluka. Naime, grijanje su povjerili privatnom privrednom društvu Eko toplane Banjaluke iako još uvijek formalno-pravno postoji Toplana a.d. Takođe, ista posoji i faktički jer će i ove godine ista da proizvodi u svojim postrojenjima toplotnu energiju. Odluka i Tarifa su u potpunosti suprotne Zakonu o komunalnoj djelatnosti, Zakona o zaštiti potrošača, Zakon o obligacionim odnosim i Zakona o konkurenciji, a u pogledu plaćanja lica koja se ne griju, uslova za isključenje, kao i plaćanja troškova koji se ne odnose na utrošenu energiju, rekao je Sandić za portal BLMojGrad.

Kaže da se na ovaj korak odlučio jer na prigovore i žalbe dostavljene Eko Toplani i Upravi grada Banjaluka, isti nisu reagovali, odnosno da su ih odbijali i kako kaže nastavlju po svome.

Pozvao je sve građane da i oni pišu Konkurencijskom savjetu i na svoj Fejsbuk profil postavio obrazac za žalbu koji možete da preuzmete ovdje: Toplana – konkurencijsko vijeće gradjani

Ovo je prvi korak u zaštiti prava građana, te pozivam sve građane da koriste svoja prava zagarantovana Ustavom i zakonima. Nemojte biti pasivni jer niko drugi neće zaštiti vaša prava poručuje Sandić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: