Detalji istrage o nestanku krunskog dokaza o ubistvu Davida Dragičevića

Prva zvanična dokumentacija o istrazi ubistva Davida Dragičevića, otkriva neodgovorno ponašanje službenika MUP RS, čiji je krajnji rezultat bio nestanak mogućeg krunskog dokaza o ubistvu koje mjesecima nema jasnih odgovora – bokserica mladića.

Da li je ovo ponašanje bilo namjerno ili slučajno, trebalo bi da utvrdi sud u budućem krivičnom postupku, ali ono što je posebno zanimljivo jeste da su pripadnici MUP RS o detaljima nestanka dokaza imali amneziju prilikom ispitivanja u banjalučkom tužilaštvu.

Bokserice mladića, krunski dokaz o ubistvu Davida Dragičevića, misteriozno su nestale nakon što je kompletna odjeća sa beživotnog tijela ubijenog mladića iz Zavoda za sudsku medicinu RS odnesena na sušenje u Policijsku upravu Banjaluka.

Nestanku dokaza prethodila je rasprava između kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca i Zorana Bošnjaka sa jedne, te inspektora Siniše Kojdića sa druge strane.

Protiv Marijanca i Bošnjaka u međuvremenu je potvrđena optužnica da su u namjeri da spriječe dokazivanje bioloških tragova bacili sive bokserice skinute sa beživotnog tijela Davida Dragičevića.

Inspektor Kojdić je kao svjedok pred tužiocima izjavio da se ne može sjetiti šta je pričao dok je boravio sa kriminalističkim tehničarima u prostoriji za sušenje dokaza, ali je zato bio siguran da tehničarima nije rekao da bace bilo šta od predmeta.

– Svjedok je naveo da je on u tom momentu obavio više telefonskih razgovora, kako sa rukovodiocima, tako i sa dežurnim tužiocem, te da nije obraćao pažnju na to šta rade krim. tehničari, a napomenuo je da se radi o krim. tehničarima sa višegodišnjim iskustvom – navedeno je u dokumentaciji tužilaštva.

Kriminalistički tehničar sa višegodišnjim iskustvom i odlikovani pripadnik MUP RS Mikica Marijanac se pred tužiocima prisjetio da je bila neka rasprava oko bokserica, te da je u jednom trenutku inspektor Kojdić izjavio: “Je..š gaće”.

Marijanac se međutim, nije sjetio da li je Kojdić rekao da ih baci, ali je negirao da je on lično bacio gaće svojom rukom, te da nije vidio ko je to uradio.

Zoran Bošnjak je pred tužiocima potvrdio da je prisustvovao obdukciji Davida Dragičevića, te da je bio prisutan i kada je Marijanac pakovao odjeću skinutu sa beživotnog tijela.

Nakon dolaska u PU Banjaluka, Bošnjak i Marijanac konstatuju da inspektor Kojdić “samo hoda vani gore dole nekih 40 minuta” i da to nije lijepo, te da bi inspektor trebalo da bude prisutan sa njima dok rade popisivanje navedenih predmeta.

Bošnjak je tužiocima ispričao da je Marijanac pozvao Kojdića da dođe da radi sa njima popis, što je ovaj na kraju i učinio.

– Kada su povješali skoro sve predmete na sušenje, odnosno kada su došle bokserice na red, Bošnjak je prokomentarisao: “Ostale su gaće, treba ih samo još opisati”, na šta je inspektor Kojdić, kako je Bošnjak naveo, izjavio: “Je.. gaće, zna se da je imao gaće”. Nakon ovih riječi inspektora, Bošnjak i Marijanac su se umalo pobunili. Mikica je ušao u raspravu sa inspektorom, Bošnjak se ne može sjetiti šta su sve rekli, a nakon nekih minut rasprave, Bošnjak im je rekao da prestanu sa raspravom i pozvao Kojdića da dođe nazad u prostoriju za sušenje tragova, kako bi sravnili napisani spisak sa predmetima u prostoriji, pošto isti nije bio sve vrijeme prisutan – navedeno je u dokumentaciji iz istrage.

Potom se Kojdić vratio i pristupili su sravnjenju spiska i stvari.

Kojdić je čitao spisak, Bošnjak mu je pokazivao predmete koji se nalaze na podu, a potom i na štriku.

Bošnjak je ispričao da su on i Kojdić sravnili spisak i stvari, a Marijanac je počeo da sklanja vreće, odnosno da čisti prostoriju.

Bošnjak je negirao da je bacio gaće u otpad, jer je Marijanac bio taj koji je čistio prostoriju.

Iz dokumentacije jasno se vidi da je naredba za vještačenje predmeta u slučaju ubistva Davida Dragičevića, kao i odjeća skinuta sa beživotnog tijela ubijenog mladića, dva mjeseca “putovala” iz Policijske uprave Banjaluka u MUP Republike Srpske.

Svjesno uklonili tragove

Okružno tužilaštvo Banjaluka zaključilo je da su dugogodišnji kriminalistički tehničari Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak bacili u smeće veoma važan komad odjeće.

– Da su osumnjičeni svjesno i namjerno, upravo u cilju sprječavanja dokazivanja tragova gaće bacili u otpad proizlazi iz činjenice da se radi o licima sa dugogodišnjim iskustvom na poslovima kriminalističke tehnike – navedeno je u dokumentaciji banjalučkog tužilaštva.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: