Kontroverzni bračni par Roso optužen za 13 krivičnih djela

Sudski postupak protiv kontroverznog bračnog para Gorana i Martine Roso iz Banjaluke, optuženih za ukupno 13 krivičnih djela, je razdvojen.
Zbog nepoštivanja mjera zabrane Martina je uhapšena i nalazi se u KPZ Tunjice, dok je za Goranom raspisana potjernica jer je nedostupan organima gonjenja.

Njih dvoje su se u januaru 2021. godine izjasnili da nisu krivi po optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, kojom je Goran optužen za šest, Martina za pet, a zajedno za dva krivična djela. Branili su se sa slobode uz određene mjere zabrane, da bi se kasnijim provjerama ispostavilo da ih ne poštuju.

Njihovo hapšenje u julu 2020. godine u akciji „Parma 2“ izazvalo je veliku pažnju javnosti, jer im je tada, između ostalog, oduzet helikopter.

Na teret im se stavlja da su, lažno se predstavljajući, počinili brojne prevare, falsifikovanja, navođenja na ovjeru neistinitog sadržaja i drugo, na štetu većeg broja građana, dok u obimnoj optužnici značaj dio zauzima i šteta nanesena porodici pokojnog Milutina Žujića, vlasnika benzinskih pumpi „Parma trend“, od kojih je uzeto više nekretnina.

Nakon što je optužnica potvrđena, a Rose se izjasnili o onome što im se stavlja na teret, Osnovni sud je u septembru 2021. godine izdao naredbu kojom je naložio PU Banjaluka, Graničnoj policiji i CIPS-u da provjere poštivanje mjera zabrane koje su im određene. Nakon provjere, nadležni organi su dostavili izvještaje da je Goran Roso samo faktički prijavljen na adresi na kojoj se vodi, ali da tu nikada nije stanovao, kao i da nije pronađen ni na adresi gdje je kao podstanar stanovao sa suprugom.

Za Martinu Roso je navedeno da je, suprotno mjerama zabrane, promijenila prebivalište na drugu adresu u Čapljini, te da je pokušala preći granicu sa Hrvatskom, ali je vraćena.
Zbog nepoštivanja mjera zabrane koje su bile izrečene ranije u postupku, Osnovni sud je u aprilu 2022. godine paru Roso odredio pritvor, a koji može trajati do okončanja glavnog pretresa i objavljivanja presude, a najduže godinu i po dana. Nakon žalbe, odluku je potvrdio i Okružni sud Banjaluka.
Takođe, izdata je naredba PU Banjaluka da raspiše potjernicu, nakon čega je ove godine Martina uhapšena, dok Goran još nije pronađen.

Njih dvoje su, preko branioca, podnijeli apelaciju Ustavnom sudu BiH, a koja je na odbijena na posljednjoj sjednici vijeća ovog suda, održanoj ove sedmice.

Tražili su da se Martina pusti na slobodu, kao i da im Republika Srpska, na ime naknade nematerijalne štete zbog “kršenja garantovanih prava”, isplati jednokratan iznos od po 2.000 KM.

U apelaciji je navedeno i da su se zbog teške materijalne situacije, kako bi mogli prehraniti sebe i dvoje djece, sredinom 2021. godine preselili na poljoprivredno imanje kod Čapljine, kao i da nisu bili obeviješteni o provjeri poštivanja mjera, ni o eventualnom prijedlogu za određivanje pritvora.

Advokat bračnog para Roso “Nemaju veze sa helikopterom, osumnjičeni su za lakša djela bez dokaza”

Debeli dosije supružnika prevaranata, Martina lažna zubarka, Goranu oduzet helikopter

Izvor: Mondo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI