Neosnovan zahtjev da se ponište izbori za predsjednika RS

izbori_2022

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj 66. sjednici odlučila jednoglasno da je zahtjev PDP-a da se ponište izbori za nivo predsjednika Republike Srpske neosnovan.

U obrazloženju CIK-a se navodi da još uvijek nisu objavljeni potpuni rezultati Opštih izbora za nivo predsjednika Republike Srpske, te da se zbog toga ovaj zahtjev odbacuje kao preuranjen.

Podsjećamo, dok opozicija i dalje tvrdi da su izbori bili neregularni i traži njihovo ponavljanje, vlast u Republici Srpskoj za utorak je najavila proteste sa kojih žele poručiti da neće dozvoliti prekrajanje izborne volje naroda.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i kandidat ove stranke za predsjednika Republike Srpske, napisao je na svom instagram nalagu da će se Republika Srpska oduprijeti “opasnim namjerama stranaca i opozicije”, koji bi, kako je rekao, uz pomoć nezakonitih odluka CIK-a da stvore stanje haosa i nestabilnosti u Republici Srpskoj.

“Srpski narod je na održanim izborima jasno rekao svoj stav i podržao politiku koju zastupam. Nikakve manipulacije ne mogu promjeniti volju stotina hiljada građana koji su dali svoj glas za jaku i stabilnu Republiku Srpsku”, napisao je Dodik na svom instagram nalogu navodeći da će miting biti održan zajedno sa koalicionim partnerima.

Istovremeno, dok se vlast sprema za proteste, u opoziciji tvrde da je tokom ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu od 750 biračkih mjesta, nepodudarnost utvrđena na 630 mjesta.

Darko Babalj, predsjednik Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo rekao je da ova stranka za pet dana koliko taje kontrolno brojanje glasova, nije dobio nijedan odgovor SNSD-a i CIK-a na postavljana pitanja o uočenim nepodudarnostima.

“Očekujemo kulturan dijalog”, rekao je Babalj i dodao da u SDS-u ne žele da ovo bude razlog za podjele.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI