Imunizacija protiv HPV virusa i za starije

Iako je prvobitno bilo najavljeno da vakcinacija protiv HPV virusa u Srpskoj kreće polovinom marta, javnost još ne zna da li će imunizacija početi ovog mjeseca, ni kako će izgledati cijeli proces.
Srpska po prvi put uvodi vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa (HPV), glavnog uzročnika raka grlića materice, a koja će biti besplatna za djecu od 11 do 14 godina. Institut za javno zdravstvo RS nabavio je 30.000 devetovalnentih vakcina, koje štite od devet tipova HPV virusa.

Sa druge strane, zainteresovane osobe koje žele da se zaštite, a starije su od 14 godina moći će tu uslugu da plate, ali koliko, iz Instituta još ne odgovaraju.
Cijena ove vakcine u Srbiji, gdje se takođe sprovodi imunizacija je oko 250 KM, dok jedna doza u Hrvatskoj, prema ranijim podacima, košta oko 280 maraka. Potrebno je inače primiti dvije doze.
Da će vakcinacija u Srpskoj početi u martu najavljeno je na stručnom sastanku u Banjaluci koji je prošlog mjeseca organizovao Institut u saradnji sa Ministarstvom zdravlja RS.

Međutim, u Institutu sada ne mogu da potvrde tačan datum vakcinacije. Nepoznanica je još i na koji način će roditelji i djeca, za koju se vakcina preporučuje, biti informisani o svemu.

– U toku su završne aktivnosti i pripreme na početku vakcinacije protiv HPV. Vakcine su trenutno na dodatnim provjerama u Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH i čim budu okončane sve administrativne i druge procedure, biće isporučene Institutu, a tad ćemo i javnost moći upoznati sa svim detaljima u vezi sa vakcinacijom- odgovorili su kratko iz ove ustanove za Srpskainfo.

Ono što je poznato jeste da će se besplatna vakcinacija sprovoditi u Domovima zdravlja, dok će zainteresovani građani moći da se vakcinišu u Institutu. Prema najnovijim preporukama vakcina se može davati i do 45. godine.

OD KARCINOMA OBOLI 200 ŽENA
Podsjetimo, istraživanja su pokazala da su efekti imunizacije najbolji u ranom periodu, pre seksualnih aktivnosti i kontakta sa virusom. Godišnje u Srpskoj, u prosjeku, od karcinoma grlića materice oboli 200 žena, a 50 umre.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI