Privrednici nezadovoljni računima za struju

Privrednici u Srpskoj ne mire se s većim računima za struju, a da li će oni biti korigovani biće poznato već iduće sedmice jer je pri kraju izrada analize koja bi trebalo da pokaže da li je i na kojim kolonama moguće umanjenje.
Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić rekao je da Ministarstvo energetike i rudarstva te Regulatorna komisija za energetiku i Elektroprivreda rade analizu koja bi trebalo da pokaže da li je i na kojim kolonama na računima za struju moguća korekcija.

– Direktor Elektroprivrede Luka Petrović je od svih proizvodnih i distributivnih preduzeća zatražio modalitet, odnosno da se izvrši preraspodjela na konačnom računu koji dobijaju privrednici. Kao što vidimo cijene struje na berzi su pale i sada su od 120 do 130 evra po megavatu, a kada smo mi razgovarali s njima ta cijena je iznosile od 280 do 300 evra – rekao je Ćorić.

Naglašava da su se stvorili uslovi, odnosno da se napravi neka preraspodjela na samim računima za struju.

– Čak postoje ideje da i ne treba toliko na mrežarini insistirati, koliko da se ukupan račun pa i na uštrb energije smanji. Ta analiza nije još završena, sada je potez na Ministarstvu koje koordinira s Elektroprivredom i regulatorom. Očekujemo da ćemo uskoro biti pozvani na konačne dogovore – naveo je Ćorić.
Pod lupom nadležnih, naglašava Ćorić, biće podaci o proizvodnji električne energije, ali i o prenosu i distribuciji.

– Na osnovu svih tih pokazatelja treba vidjeti gdje se mogu napraviti određene korekcije koje bi bile zadovoljavajuće i za jednu i za drugu stranu.

Ja očekujem neke korekcije. Vjerovatno one neće biti velike, ali mora se napraviti atmosfera da se dogovaramo – podvukao je Ćorić.

Privreda je, ističe, bila veoma korektna kada je prihvaćena cijena za ovu godinu od 65 megavata po satu. Navodi i da je prije dvije-tri godine kada su s nadležnim razgovarali dogovoreno da se do te cijene stigne za pet do šest godina.
To je sada urađeno za dvije godine i ono što mi očekujemo jeste to da u idućoj godini ne bude povećanja struje uopšte – zaključio je Ćorić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da bi već ove sedmice s nadležnima iz elektroenergetskog sektora ponovo trebalo da sjednu za isti sto, piše Glas Srpske.

– Koliko znam pri kraju je izrada te njihove analize i nadam se da će i ona potvrditi ono što mi govorimo, odnosno da računi za struju privrednicima budu korigovani, naravno na manje – rekao je Trivić.

Direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović nije odgovarao na pozive medija, kao ni prvi čovjek Regulatorne komisije za energetiku RS Vladislav Vladičić.

Nula kilovata – 15 maraka

Stanovništvo u Srpskoj takođe je ogorčeno višim cijenama struje. Naime, na jednom računu domaćinstva za januar navedeno je da taj račun s nula potrošenih kilovata električne energije iznosi tačno 15,19 KM. Izdvajanja za prenosnu mrežarinu na tom računu su 0,89 KM, distributivnu 9,56 KM, a naknada za usluge snabdijevanja košta 2,48 KM. Preostali iznos odnosi se na PDV koji je na tom računu obračunat u iznosu od 2,20 KM.

Izvor: N.N.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI