Bezakonje u Upravi grada Banjaluka

Najveći projekat grada Banjaluka na čelu sa Igorom Radojičićem gradi se bez građevinske dozvole. Tim na čelu, do juče prvog čovjeka Narodne skupštine Republike Srpske, najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, prekršio je zakon na koji je Igor Radojičić stavio potpis, Zakon o građenju.

Nova toplana, “Eko toplana” gradi se bez građevinske dozvole. Prvog juna Ministarstvo za prostorno uređenje izdalo je  Građevinsku dozvolu za pripremne radove, za kako je tada rekao gradonačelnik, najveći komunalni infrastrukturni projekat u više od jedne decenije u Banjoj Luci.

Građevinska dozvola za pripremne radove odobrava samo čišćenje parcele i pripremanje i organizaciju budućeg gradilišta. Odnosno rješenje građevinske dozvole za pripremne radove, od dana 30.05.2017. godine obuhvata : izgradnju zaštitne ograde gradilišta, postavljanje privremenih objekata za potrebe gradilišta, te pripremu unutrašnje saobraćajnice.

Na pres konferenciji 13. juna, prije šest dana, Slobodan Stanarević vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje grada Banjaluka je izjavio da očekuje i da se nada da će za mjesec dana ispoštovati zakonsku proceduru i da će dobiti građevinsku dozvolu za početak gradnje nove toplane.

Na terenu druga slika. Salivene su stope temelja buduće toplane. U trenutku kada je ekipa blmojgrad bila na licu mjesta, zatekla je radnike  kako provjeravaju kako je izvedeno uzemljenje temelja.

Možda najveća investicija građana Banjaluke, od kako je najavio gradonačelnik maksimalnih 35 miliona KM, gradi se nelegalno. Zašto???

Početak radova buduće toplane bez dozvole za sobom je povukao čitav niz pravnih posljedica, a Uprava grada Banjaluka pristala je da bude ne dio, nego pokretač i inicijator nelegalne gradnje. Na ovaj način u nelegalne aktivnosti uključen je i izvođač radova, jer kako je dužan je da radi u skadu sa građevinskom dozvolom, treba da prijavi gradilište inspekciji, i da izvrši iskoličavanje objekata u skladu sa građevinskom dozvolom. Investitor je dužan i da imenuju nadzorni organ.

Šta kaže Zakon:

Kaznene odredbe Zakona o građenju:

Član 181.

“novčanom kaznom od 5.000-30.000 kazniće se za prekršaj pravno lice kao izvođač, ako gradi bez građevinske dozvole, kao i zabrana obavljanja djelatnosti u roku od 6 mjeseci.

Član 185.

Kaznom od 500-5.000 KM, kazniće se investitor  ako ne prijavi početak građenja objekta nadležnoj inspekciji , ne dostavi akt o imenovanju nadzornog organa i ne izvrši iskoličavanje objekta prije početka građenja u skladu sa zakonom, kao i da radi bez građevinske dozvole.

Zašto?

Krajem prošle godine istekao je rok za legaliaciju bespravno izgrađenih objekata u najvećem gradu Republike Srpske. Dugotrajan i mučan proces stavljanja gradnje u zakonske okvire počeo je da dobija smisao. Prije mjesec dana inspekcija grada je uklonila dvije bašte lokala “Kadar” i ” Mujin ćevap” najavljujući tada beskompromisnu borbu protiv nelegalne gradnje. Mjesec dana kasnije Uprava grada Banjaluka započela je nelegalnu gradnju najvećeg i najskupljeg projekta u posljednjih deset godina.

Blmojgrad portal čeka odgovore iz Uprave grada Banjaluka na pitanja:

  1. Da li je Uprava grada Banjaluka i Odjeljenje za prostorno uređenje na čelu sa Slobodanom Stanarevićem, počela graditi novu “Eko toplanu” bez građevinske dozvole?
  2. Da li je gradonačelnik Banjaluke upoznat sa svim detaljima gradnje Eko toplane, konkretno, početku izvođenja radova i pratećom dokumentacijom?

 

Anegdota gradonačelnika Banjaluke prilikom susreta sa studentima koji su gradili šetalište i klupe pored Vrbasa ispod dvorane Obilićevo, tek  sada dobija svoju težinu. Naime, kada je prilazio studentima koiu su gradili Igor Radojičić je što u šali, a što u zbilji prvo pitao:

” Imate li vi građevinsku dozvolu ili odobrenje za ovo građenje”?

Isto pitanje blmojgrad portal postavlja Upravi grada Banjaluka, ali za gradnju “Eko toplane”.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: