Vatrogasci privremeno zaštitili oduvane krovove, popisana nastala šteta

Banjalučki vatrogasci jutros su ponovo intervenisali u tri stambene zgrade u Obilićevu koje su ostale bez krova u olujnom nevremenu u noći 11. na 12. decembar, u nastojanju da se spriječili prodiranje vode usljed današnjih padavina.

Zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Aleksandar Majstorović izvjestio je da su vatrogasci jutros ponovo izašli na teren u stambenim zgradama u ulicama Cara Lazara, Carice Milice i Simeuna đaka, koje su sinoć privremeno pokrivena zaštitnim folijama kako bi se spriječilo prodiranje vode u stanove.

–          Kako smo se uvjerili na licu mjesta, u zgradi u Uilici Carice Milice došlo je do neznatnog izlijavanja vode u stubište bez značajnije štete, te djelomične pojave manje vlage na stropu jednog od stanova na posljednjem spratu, što je posljedica napuknuća dimnjaka. U svakom slučaju, radi se o neznatnim oštećenjima koje nisu zahtjevale našu intervenciju, a sami stanari, kako smo mogli čuti, zadovoljni su time što je folija, koju smo im juče dostavili, izdržala ovaj, prvi nalet kiše. Kad je riječ o zgradi u Ulici cara Lazara, koje je ostala bez krovne konstrukcije, folija dobro drži i nema nikakvih oštećenja, a ista situacija je i Ulici Simeuna đaka, gdje je za sada sve u redu – rekao je Majstorović.

On je naglasio da će vatrogasci i danas i tokom noći biti na stalnoj usluzi stanarima zgrada koje su ostale bez krovova tokom olujnog nevremena.

U međuvremenu, jutros je ponovo zasijedao i gradski štab za vanredne situacije, a po njihovim podacima, u Banjaluci je zabilježeno oštećenje ili potpuno uništenje 11 krovova na stambenih zgradama i javnim ustanovama.

Sve nadležne gradske službe tokom protekle noći angažovale su sve raspoložive kapacitete i mehanizaciju kako bi što prije bile otklonjene i, koliko je to moguće u ovom trenutku, sanirane štete olujnog nevremena koje je zahvatilo Banjaluku u noći 11. na 12. decembar ove godine, konstatovano je na jutrošnjoj sjednici štaba.

Prema posljednjim informacijama gradskih službi, u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Banjaluku, pored 11 krovova stambenih zgrada i javnih ustanova, oboreno i oštećeno 166 stabala u drvoredima na javnim površinama, četiri autobuska stajališta, šest bilborda, devet siti lajtova, 18 saobraćajnih znakova, te više od 60 automobila.

Po izvještaju Civilne zaštite, tokom protekle noći gradske službe intervenisale su na više stambenih zgrada na način da su otkrivena krovišta privremeno pokrivena zaštitnim folijama kako bi se spriječila dalja oštećenja.

Po nalogu gradonačelnika Igora Radojičića, nadležne gradske službe će i danas nastaviti sa saniranjem nastale štete kako bi se stanje na području grada u potpunosti normalizovalo, te u narednim danima preduzele dugoročnije mjere na saniranju nastalih šteta, a što se posebno odnosi na zgrade koje su u nevremenu ostale bez krovova.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: