Detalji obračuna u kafani banjalučkog pjevača Gere

David Krneta (20), Anđelo Miletić (20), Miloš Ćulum (20) i Milan Zimonja (26), koji su prijavljeni Okružnom tužilaštvu u Banjaluci zbog sumnje da su učestvovali u tuči u kojoj je pretučen ugostitelj Duško Brkić Gera (53), tvrde da su prvi napadnuti, dok Zimonja kaže da nije ni učestvovao u tuči.

U obračunu, koji se desio 28. septembra unutar i ispred kafića „Intermeco“ u banjalučkom naselju Lauš, pretučen je i isječen vlasnik lokala i pjevač Gera, koji tvrdi da je prvi napadnut. Policija je ispitala petoricu mladića da bi zatim prijavila četvoricu zbog sumnje da su nanijeli teške povrede ugostitelju.

– D. K, A. M, M. Z. i M.Ć. prijavljeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo nanošenje teških tjelesnih povreda – rekli su u Policijskoj upravi Banjaluka i dodali da se sve dalje informacije mogu dobiti u Okružnom tužilaštvu.

Miletić i Ćulum ispričali su da su kobne noći zajedno sa Krnetom, Zimonjom i Vukašinom Savanovićem sjedili i pili pivo u Gerinom lokalu. U kafiću je, kako kažu, bio i pjevač sa dvojicom poznanika. Prema njihovoj priči, srednjovječni kolega koji je bio u Gerinom društvu prvi je počeo da ih provocira.

– Htio je da obaramo ruke i dosađivao nam je. Rekli smo mu da se skloni. Odjednom je ustao Gera i kazao: „Popijte piće i prtina!“, na šta sam mu ja odgovorio: „Klošari, nema veze što ste stariji, ružno je da ne možemo popiti piće“. Tada je ustala trojka iz Gerinog društva i prišla našem stolu. I ja sam ustao sam i prišao srednjovječnom muškarcu i pozvao ga da se obračunamo napolju. Konobar je pokušao da smiri situaciju – počeo je priču prijavljeni Anđelo Miletić.

Prema tvrdnji Miletića, srednjovječni provokator je prvi pesnicom udario Krnetu u glavu. To ga je razbjesnilo pa se počeo rvati sa Gerom.

– U tom trenutku neko je udario Geru u glavu, nakon čega sam krenuo prema izlazu, kao i moji drugari. Oni su stali da se raspravljaju sa gazdinim kolegom. U strahu sam uzeo pivsku flašu, razbio je i krenuo prema njima. Taj Gerin prijatelj samo mi je rekao da smo retardirani, a mi smo krenuli napolje. Dio flaše sam bacio – tvrdi Miletić.

Dodaje da ih je Gera stigao, a zatim krenuo da udara.

– Imao je manji nož u ruci sa kojim me ogrebao po stomaku. Nogom sam mu izbio nož iz ruke i udario u glavu. Gera je krenuo prema stepenicama, a zatim sam vidio Ćuluma i Krnetu kako ga tuku šakama i nogama – kazao je Miletić.

I Ćulum kaže da su prvi bili napadnuti i isprovocirani.

– U kafani smo se kratko tukli. Odmah poslije htjeli smo da odemo, jer smo vidjeli da može doći do problema. Kada smo izašli napolje, oni su krenuli za nama pa je Gerin prijatelj uzeo grkljan od flaše i krenuo na nas. Uvo su mi posjekli flašom. Mi smo ih savladali, došlo je do tuče, a zatim je Krneta flašom počeo da siječe Geru. Podigao sam ga sa njega pa smo sjeli u auto i otišli – kazao je Ćulum.

Ističe da su krivi za tuču, ali da je i druga strana podjednako odgovorna.

– Bili smo isprovocirani i branili smo se. Sljedeće jutro smo se sami prijavili policiji. Milan Zimonja i Vukašin Savanović, koji su takođe te večeri bili u našem društvu, te večeri su stajali po strani – objasnio je Ćulum.

Zimonja je izjavio da se te večeri nije tukao, kao ni Vukašin. S druge strane, pretučeni Gera kaže da su ga mladići prvi napali i da je prišao momcima za stolom sa namjerom da smiri galamu.

– Jedan od njih je krenuo urlati pa sam im lijepo rekao da popiju piće i napuste lokal. Počeli su me udarati, mislim da su me mlatili flašom ili pepeljarom po zatiljku, a tukli su i kolegu koji je bio sa mnom u društvu. Neko od njih je rekao: „Ubij klošara“. Unutra sam izgubio svijest od udaraca u glavu. Ne znam kako sam se našao ispred lokala, nisam osjetio da me neko siječe flašom – rekao je Gera.

Kaže da se ne sjeća da su mladići prije dolazili u njegov kafić i da su vjerovatno došli sa namjerom da ga pretuku.

-Znam da su rekli da se moj kolega prvi sukobio sa njima, ali to nije tačno. Zašto bi onda mene pretukli, a ne njega. A nož sigurno nisam potegao na njih, ja imam ubode nožem. Nisam se imao prilike ni braniti, njih je bilo petorica. Moraju nešto reći da se opravdaju. Ja sam u životu više smirivao napete situacije u kafani, nego što svi oni zajedno imaju godina. Sud će pokazati istinu – istakao je Duško Brkić Gera.

Povrede

Duško Brkić Gera kaže da je poslije premlaćivanja proveo pet dana na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjaluci.

– Bio sam na Službi za neurohirurgiju i Službi za maksilofacijalnu hirurgiju. Šili su mi sve rane, zaradio sam 48 konaca. Slomili su mi nos i rebro, a zaradio sam i potres mozga. Ovo su samo nenormalni ljudi mogli uraditi. Poslije svega, veoma sam uznemiren i psihički potresen, kao i moja porodica – kazao je Brkić.

Izvor: Glas

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: