Utorak u Banskom dvoru: Izložba maski „Apis art“

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora u utorak 26. septembar 19.00 časova biće otvorena izložba maski „Apis art“ pčelinja umjetnost autora Filipa Cvetkovića.

-Priroda i umjetnost su dvije neodvojive cjeline, obje cjeline imaju momente koje ih čine da budu u bliskoj vezi sa rađanjem i smrću. Umjetnost kao takva ima slobodu i kroz tu blagodat opisuje prirodu iz mnogo uglova. Veza između prirode i umjetnosti uspostavljena je na antimimetički način, uzimati motive iz prirode ne znači prenijeti u potpunosti njen oblik, već detalj kao inspiraciju za nastanak zamišljene umjetničke cjeline. U trenucima tog spajanja sve se mijenja i nastaje potpuno novi vizuelno umjetnički momenat, koji je plod nesebičnosti prirode i čovjeka koji je jedno sa univerzumom – navedeno je u saopštenju Banskog dvora.

U saopštenju je dodatno kako na koži lica sa prevojima, porama, borama, maljama nastaje materija otvorene strukture, natopljena čulima, bijesom, impulsima, ćutnjom i tugom.

-Gradacijom motiva i organizacijom horizontalnih motiva njena površina se spontano, progresivno i iznenađujuće mijenja. Postaje stvarnost za sebe, nastala jednako onako kako nastaje sve u prirodi. Crno-žuti motiv za prirodu znači opstanak, procesom oprašivanja nastaje život, nastaje sve što nas okružuje, nastajemo mi. Priroda je umjetnost, da ne postoji ne bi je ni bilo – dodaju.

Navode kako cilj oslikavanja motiva pčele jeste osvrt i prikaz kroz prizmu kulture i umjetnosti na značaj prirode i opstanak pčela u njoj.

-O ekologiji i o prirodi ne treba ćutati, to je dio nas i mi smo dio tog sistema i lanca. Čuvajmo je, to je jedini način da i ona nas čuva – ističu iz Banskog dvora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI