Na javnim univerzitetima još 1.500 slobodnih mjesta

Fakulteti dva javna Univerziteta u Srpskoj ove sedmice organizuju i treći upisni rok za brucoše, za koje je ostalo slobodno oko 1.500 mjesta, trećina od ukupno planiranog broja.
Prijemne ispite za upis na prvu godinu organizovaće većina fakulteta banjalučkog Univerziteta, na kojima se ukupno nudi 840 mjesta, od prvobitnih 2.770.

Jedini fakultet na kojem su još u prvom roku popunjena mjesta, svih 130, jeste Fakultet bezbjednosnih nauka. Sa druge strane, Poljoprivredni fakultet je na tri smjera do sada upisao tek devet studenata, od predviđenih 58.

Prirodno-matematički fakultet, koji je planirao upis 200 brucoša na osam programa, nakon dva roka je primo 87 studenata. Najviše je primljeno na program matematika i informatika – njih 27.

– Na svim studijskim programima je ostalo slobodnih mjesta. Trenutno imamo interesa za program geografija, a očekujemo da će ukupni broj upisanih na fakultetu biti na nivou prošlogodišnjeg – rekao je za Srpskainfo Radoslav Dekić, prodekan za nastavu na tom fakultetu.

PMF je ove godine uveo i nove smjerove na geografiji: geografski informacioni sistemi i diplomirani geograf – turizmologija.
To se pokazalo kao uspješno, a pretpostavljam da ćemo i u budućnosti ići u modernizaciju i uvođenje novih smjerova, vjerovatno na programu biologija – kaže Dekić.

Na Pravnom fakultetu je od planiranih 160 u trećem roku ostalo 19 mjesta, od toga 10 na budžetu. Na Ekonomskom fakultetu mjesta na budžetu više nema, ali upisati se može još 10 brucoša. U dva roka primili su 200 novih studenata.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ima još 700 mjesta za brucoše na budžetu, samofinansiranju, vanrednom studiranju, te za strane državljane.
Na svim fakultetima, izuzev likovne umjetnosti Trebinje, organizovan je treći upisni rok. Ostala su 382 budžetska mjesta. Najviše slobodnih mjesta ostalo je na Filozofskom fakultetu Pale, i to 117 budžetskih mjesta – potvrdio je prorektor za nastavu Vladimir Vladičić.

Ovaj fakultet ima 17 studijskih programa, a najviše upražnjenog mjesta – 29 ima na katedri za Srpski jezik i književnost.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI