Umičević: Sve manja izdvajanja za sport, maćehinski odnos prema rukometu

Izbor najboljih sportista Republike Srpske , 67. po redu biće održan večeras u Banskom dvoru u Banjaluci. Tim povodom želim da kažem da su nažalost iz godine u godinu sve manja izdvajanja za sport, a to se odmah odmah odrazi i na kvalitet sporta.
Vjerujte, nije lako biti prvak u BiH u bilo kom sportu, a pogotovo šire. Lično smatram da su izdvajanja Ministarstva, porodice omladine i sporta RS minimalna, a nema bolje promocije od sporta i kulture.

Nadam se da će se u novom budžetu naći više sredstva za sport jer ostajemo i bez sportskih radnika. Novi Zakon o sportu je izričit da se moraju i trebalo bi da se plaćaju sve obaveze , međutim, kako ? Sve su veći prohtjevi igrača, Vlada Srbije je klubovima dala ogroman novac, tako da teško možemo dovesti bilo kog izgrača iz Srbije , a kamoli iz drugih zemalja. Doduše, to je dobro jer ćemo se više okrenuti svojoj djeci , ali i to košta.

21. 22. i 23. decembra igramo Svesrpski kup u rukometu za muškarce u Srbiji, u Loznici. Predstavnici Republike Srpske su RK Borac i Sloga Doboj koji još ne znaju na koji način će tamo otići ukoliko im resorno ministarstvo ne uplati troškove prevoza i pomogne im finansijski. Nažalost, Rukometni Savez RS još nije potpisao ugovor sa Mtelom , ne znam zbog čega jer je već polusezona prošla.

Bilo bi lijepo da nam odgovore ako nema od toga ništa, jer čekamo pola godine na potpis ugovora, a dobijemo od ministarstva 10 hiljada KM za godišnji rad Saveza, što je više nego mizerno i žalosno, ali eto svi se zajedno trudimo, pokušavamo, više se zavaravamo. Podsjetiću da je muški RK Borac jesenji prvak, a ŽRK Borac se takođe vratio na velika vrata . Mislim da je u društvu apsolutno nezasluženo maćehinski odnos prema rukometu, a iduće godine slavimo 30 godina postojanja i rada.

Nadamo se da će se to promijeniti, jer ne bih volio da stavimo tačku na ovaj lijepi sport , ali večeras je vrijeme za slavlje, proglašenje najboljih i prilika da se svi okupimo i nadam se da će nadležni prepoznati znoj i trud koji ostavljaju na treninzima, kao i radost na tribinama.

Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: