Proširena istraga protiv Branislava Zeljkovića na još četiri firme

Dok su građani Republike Srpske nakon rata bili suočeni sa novom pošasti zvanom pandemija, Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS i njegovi saučesnici nisu gubili ni trenutka kako bi se domogli nezakonite zarade.
Uvrijeme kada su građani Srpske bili zatvoreni u svojim domovima, bez prava da viđaju svoje najmilije, Zeljković je kršio odredbe Zakonao javnim nabavkama, te po višestruko većim cijenama od nabavnih kupovao zaštitne maske.

Budžet Srpske, odnosno građani oštećeni su za više stotina hiljada maraka, a Zeljkoviću, ukoliko se naravno dokaže krivica prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Republičko javno tužilaštvo proširilo je istragu protiv Branislava Zeljkovića bivšeg direktora Instituta za javno zdravstvo RS na još četiri firme.

Srpskainfo saznaje da se radi o firmama „Krajingroup“ d.o.o. Banjaluka, „Sineks Laboratorija“ d.o.o. Banjaluka, „Perfect Clean“ d.o.o. Banjaluka i „Aries“ d.o.o. Banjaluka.
Zeljković se proširenom istragom tereti da je u periodu od 10. marta do 14. aprila prošle godine zloupotrebio položaj i postupak suprotno Zakonu o javnim nabavkama, tako što je ugovore o nabavci dijelio kako bi njihova vrijednost bila ispod 6.000 maraka.
Iz dokumentacije koja je u posjedu Srpskainfo vidi se da je maske FFP2 „Krajinagroup“ nabavljala po cijeni od 2, 56 maraka od dobavljača „M.A.I. Grizelj“ d.o.o. Široki Brijeg bez pdv-a, da bi ih fakturisala Institutu za javno zdravstvo RS po višestrukoj većoj cijeni od 15 maraka, bez PDV-a.

Kada je u pitanju „Sineks Laboratorija“ Zeljković se tereti da je u šest slučajeva podijelio ugovore o nabavci hirurških maski s gumicom od ove firme čija je ukupna vrijednost bila 63.060 maraka.

Nabavljeno je ukupno 1.680 ovih hirurških maski u periodu od 9. Do 30. marta, a cijena je bila različita. Nabavna cijena maski bila je 20 maraka, a Institutu za javno zdravstvo su fakturisane po cijeni od 34,5 maraka, bez PDV-a.

Maske FFP 2 Zeljković je nabavljao i od firmi „Perfect Clean“ i „Aries“ d.o.o. Banjaluka.

Priznanje/Koliko je Zeljković “zaradio” na maskama?

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI