U Studentskom centru boravi 130 zaraženih korona virusom

Dezinfekcija spoljnih i unutrašnjih površina Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci visokoprofesionalnom opremom koju su Rusi donijeli u Republiku Srpsku, značiće mnogo za lica koja su smještena u ovaj centar, ali i za cjelokupnu situaciju kada je riječ o sprečavanju širenja virusa korona, rekao je direktor ovog centra Dragoslav Topić.
Topić je istakao da je u toku dezinfekcija spoljnih površina oko prvog i drugog paviljona koju vrše pripadnici epidemiološkog odreda ruske vojske, kao i kompletnog objekta paviljona jedan, te svih prljavih i čistih puteva kojima se kreću pacijenti.

– Osim ovih mjera koje su danas preduzete, po protokolu dva puta dnevno dezinfikujemo objekat, dok se koridori kojima se kreću radnici čiste i do četiri puta dnevno- rekao je Topić.

On je naveo da su ruski stručnjaci, koji su prije dva dana posjetili Centar, ocijenili da je stanje u njemu zadovoljavajuće kada je riječ o preduzetim mjerama za dezinfekciju prostora i brigu o licima koja se tu nalaze.

Topić je naveo da je trenutno u Centru oko 130 lica, te da se taj broj stalno mijenja, s obzirom na to da su tu smješteni građani iz cijele banjalučke regije, od Mrkonjić Grada, preko Čelinca, do Dervente.
– Zadovoljni smo činjenicom da se drastično ne povećava broj lica koja su smještena u Centru, te da veliki broj pacijenata napušta našu ustanovu- rekao je Topić.

On je napomenuo i da su uslovi za boravak lica pozitivnih na virus korona u ovom Centru na visokom nivou, što mogu potvrditi i lica koji tu borave.

– Trudimo se da im koliko je to moguće olakšamo boravak ovde jer smo svjesni da nije lako provoditi vrijeme u malom prostoru 14 dana, tako da smo, između ostalog, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom uspjeli fundus od oko 600 knjiga montirati kao mobilnu biblioteku na prvom spratu objekta – rekao je Topić.

Pripadnici epidemiološkog odreda ruske vojske, u kojem su i dva tima od po pet ljekara, već peti dan u Srpskoj vrše dezinfekciju zdravstvenih ustanova i objekata u kojima se nalaze zaraženi virusom korona i nesebično pomažu u suzbijanju pandemije izazvane ovim virusom.

Prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv virusa korona stigao je 9. aprila, na Aerodrom Banjaluka.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: