U Muzeju savremene umjetnosti RS performans Marine Božić

U sklopu izložbe studenata Akademije umjetnosti Banjaluka “MI Punktumi“ u Muzeju savremene umjetnosti RS, večeras će početi serija performansa Marine Božić „Balet za Muzej“ koji će se održavati svake večeri od 2. do 15. jula sa početkom u 20 časova.

Uzimajući rečenicu Gorana Trbuljaka (1973) “činjenica da je nekome data prilika da izlaže, važnija je od onoga što će na toj izložbi biti pokazano“, kao početnu tačku promišljanja o izložbi, Marina Božić svojim performansom nastojaće da prostor Muzeja označi mjestom svog djelovanja u narednom periodu.

Kinetiku radova „Grupe Zero“, umjetnica prevodi u performativne, repetativne pokrete/akcije u dijalogu sa prostorom, gradeći seriju performansa Balet za Muzej.

Performansi se mogu podjeliti u dvije linije, prva, koja se bavi istraživanjem prostora i komunikacijom sa izloženim radovima, čime se teži osvojiti prostor i asimilovati se uz kolekciju da bi postala dio iste i čije se izvođenje se odigrava nasumično tokom dana.

Dok druga linija performansa označava prostor Muzeja mjestom njenog studija, vježbanja, izvođenja, tj. djelovanja uopšte. Marina Božić je rođena 1991. u Doboju. Upisuje Slikarstvo na Akademiji 2014. Nakon studija Engleskog jezika i književnosti, na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Autorka je hepeninga Stvaranje SKCa (2016) u kampusu Univerziteta, i istoimenog projekta improvizovane galerije kulturnog centra. Kolektivno učestvuje na izložbama od 2013. Bavi se istraživanjem u mediju performansa, videa, instalacije i crteža.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: