Šta su rekli poslanici o izvještaju Anketnog odbora u slučaju Davida Dragičevića

Narodna skupština RS počela je danas raspravu o izvještaju Anketnog odbora u slučaju Dragičević.

Predsjednik Anketnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da ovaj odbor smatra da “postoji sumnja da je David Dragičević ubijen”, te očekuje da se o ovom pitanju što hitnije odredi tužilaštvo.

On je naglasio da Anketni odbor poziva sve institucije da djelovanje vrate u Ustavom i zakonom propisane ‎nadležnosti i da, ako je potrebno, radi sagledavanja svih profesionalnih, naučnih, zakonskih i stručnih analiza u vezi sa smrću Davida Dragičevića, treba da koriste relevantne svjetski priznate forenzičke institute i ustanove.

Borenović je istakao da je Anketni odbor usvojio zaključak kojim se traži da nadređene institucije, zbog, kako kaže, evidentno učinjenih propusta, povreda procedura i pravila u ovom slučaju, utvrde odgovornost ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, direktora Policije Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani i teški kriminalitet Darka Ilića i direktora Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željka Karana.

-Anketni odbor traži da budu donesene odgovarajuće odluke o razrješenjima ovih lica, kao i svih koji su neadekvatnim ili protivpravnim činjenicama ili nečinjenjem otežali utvrđivanje istine u ovom slučaju – rekao je Borenović u Narodnoj skupštini, predstavljajući izvještaj Anketnog odbora s ciljem sagledavanja svih relevantnih činjenica vezanih za slučaj stradanja Davida Dragičevića.

On je naglasio da Anketni odbor smatra da su tužioci u ovom slučaju učinili brojne propuste i zahtjeva od Narodne skupštine da uputi inicijativu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH s ciljem pokretanja odgovarajućih disciplinskih postupaka radi utvrđivanja odgovornosti postupajućih tužilaca.

-Anketni odbor smatra da su građani s pravom uznemireni paušalnim, neutemeljenim i pogrešnim tvrdnjama izrečenim na konferenciji za medije predstavnika policije, koja je održana 26. marta vezano za stradanje Davida Dragičevića, a koje su izazvale negodovanje građana Republike Srpske i porast njihovog nepovjerenja u institucije. SRNA je tada prekršila pravila tačnog i fer izvještavanja, a sa RTRS vrijednosti profesionalnih i etičkih standarda – ocijenio je Borenović.

Kalabić: Izvještaj Anketnog odbora nije bombastičan

Član Anketnog odbora Drago Kalabić rekao je danas da izvještaj Anketnog odbora nije bombastičan kao što se očekivalo, već da je samo prekucan sa izjavama ko je šta rekao.

Dodao je da je bilo malo aktivnog rada Anketnog odbora, te da je predsjednik Branislav Borenović na sjednice dolazio sa pripremljenim stavom koje je provukao kroz Anketni odbor.

Kalabić tvrdi da na Anketnom odboru nikada nije glasano o proširenju članova Anketnog odbora, već da ih je o svemu samo obavijestio Borenović. Kalabić je dodao i da je tužan što NS RS radi nešto što nije njen posao.

U Anketnom odboru su amateri koji nisu relevantni da utvrđuju činjenice u ovom slučaju. To je posao za policiju i tužilaštvo, rekao je Kalabić.

Dodao je i da je posebno čudno što se u vezi sa ovim slučajem ne oglašava američka ambasadorka.

Smatra da je posao Anketnog odbora trebalo da bude da se utvrdi da li su nadležne institucije uradile sve po zakonu. Simptomatično je i kaže što nisu saslušani ljudi koji su javno govorili da znaju da je riječ o ubistvu.

-Volio bih da ne bude preglasavanja, već da se dođe do zajedničkog stava u NS RS – poručio je Kalabić.

Član Anketnog odbora Goran Đorđić na izlaganje Drage Kalabića: “Drago, dobro si odradio posao, šefovi će biti zadovoljni”. Podsjetio je da je Anketni odbor formiran na prijedlog SNSD.

-Mi smo željeli Odbor za bezbjednost, a onda ste vi na osnovu jednog telefonskog poziva donijeli odluku o Anketnom odboru, koji neće imati kapacitet da uradi bilo šta i da nas ismijavate da smo nesposovni. Mi nismo stručnjaci, ali nismo ni kudi. Konsultovali smo stručnjake i jasno smo uvidjeli da ima kontradiktornih izjava visokih funkcionera iz MUP i Tužilaštva – rekao je Đorđić.

Optužio je vladajuću stranku da je Anketnim odborom željela da kupuje vrijeme i produžava rokove za njegov rad. -Nema tu nikakvih ambasada. Zaključci Anketnog odbora su jasni i treba samo da kažete da li ste za ili protiv – poručio je Đorđić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: