Izložba fotografija u Američkom kutku

 

Afirmacija nove generacije fotografa održana je i ove godine u Američkom kutku Banja Luka.  Drugi ciklus obuke fotografa i završna izložba, organizovani uz podršku JU NU Biblioteke Republike Srpske, pokazali su da su početnici fotografi od prošlogodišnjeg kursa i izložbe, već savladali jezik ove vizuelne umjetnosti.

„Drugi ciklus foto radionica u Američkom kutku je ove godine počeo upisom 22 polaznika, trajao pet mjeseci i okončan je zajedničkom izložbom 15 fotografa. Ulaganje vremena i truda je za svakog polaznika motivisano zadovoljstvom u radu, a sertifikati koji nose znak podrške JU NU Biblioteke Republike Srpske, Američke ambasade i Smitsonian instituta, polaznicima daju dodatnu motivaciju. Zajednička izložba je prilika da se prepozna talent istaknutih fotografa kojima je potrebna dodatna afirmacija da bi ispunili lični potencijal i postigli maksimalan uspjeh.“ – objašnjava voditelj obuke, grafički dizajner JU NU Biblioteke Republike Srpske, Srđan Vojvodić.

I ove godine, Vojvodić je obuku realizovao u saradnji sa direktoricom Američkog kutka Banja Luka Sonjom Pržulj, koja je otvorila izložbu. Foto radionice bile su besplatne, a organizovane kao dio projekta ovog edukativnog centra i Američke ambasade u BiH.

Nakon prošlogodišnjeg obučavanja kada su polaznici savladavali osnove kreiranja fotografija raznovrsne tematike, nastava se u ovom ciklusu sastojala od predavanja, vježbi i domaćih zadataka. Drugi ciklus obuke izvođen je na savremeni metodički način, kako bi se fotografi usavršavali u ličnom izražavanju kroz vizuelnu formu, pod stručnim vođstvom mentora.

Oko raja

„Pet mjeseci smo savladavali materiju koja se u ovom ciklusu odnosila na digitalnu fotografsku tehniku i tehnologiju i klasičnu fotografsku estetiku. Pored obrade fotografije u Fotošopu, novost u ovom ciklusu bila je i tendencija ka usmjeravanju fotografa da pronađu svoj lični način, kako bi postali nezavisni umjetnici ili izlagači. Izložba je pokazala da su fotografi uspješno obvladali tehnikama koje im omogućavaju da profesionalno i tehnički adekvatno, fotografijom ispričaju željenu priču.“ – dodaje Vojvodić.

Raskrsce

Gost predavač Srđan Vujmilović, sada već afirmisani fotograf čije su fotografije bile prikazivane i na National Geographic-u i Discovery, prenio je polaznicima obuke, lična iskustva u svom fotografskom radu. Učešće u izložbi u Američkom kutku je za fotografe važan korak za afirmaciju svog umjetničkog rada.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: