“Banja Luka folk fest” od 3. do 10. juna

Banjaluka će od 3. do 10 juna biti domaćin Festivala folklora „Banjaluka folk fest 2018“, koji organizuje Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Sava”. Pomenuti festival održava se već četvrtu godinu uzastopno i okuplja društva iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije i BiH.

Predsjednik Društva „Sveti Sava“ Milenko Dulić navodi da će programom festivala biti obuhvaćeni folklorni nastupi, radionice izvornog pjevanja i promocija narodnih nošnji.

– Ove godine posebnu pažnju privlači radionica izvornog pjevanja na temu „Od izvora do stilizacije“. Predavač na seminaru biće istaknuta umjetnica Biljana Krstić, koja je u svom dosadašnjem radu pokazala da je jedna od najvećih poznavalaca i čuvara izvornog pjevanja – rekao je Dulić.

Dodaje da će festival ponuditi novi sadržaj, koji će svakako doprinijeti razvoju tradicionalnog pjevanja, koji je zastupljen u svakom folklornom ansamblu.

Biljana Krstić, koja je u januaru bila gost predsjednika Skupštine grada Banjaluka Zorana Talića, istakla je da se raduje što počinje s radionicama i u Banjaluci gdje, kako kaže, ima mnogo mladih talentovanih za pjevanje.

– Zahvalna sam predsjedniku Skupštine grada Banjaluka Zoranu Taliću koji je, prateći moj rad, zapazio vokalne radionice koje vodim u Beogradu i u koje mi dolaze djeca iz cijele Srbije i inicirao da organizujemo tu vrstu učenja sa mladima i u Banjaluci. Odmah smo uspostavili dobru saradnju sa rukovodstvom Društva „Sveti Sava“ i direktorom Muzičke škole „Vlado Milošević, Damirom Jovanićem – rekla je Biljana Krstić.

Predsjednik Skupštine Zoran Talić istakao je značaj njegovanja tradicije i izvornog muzičkog blaga.

– Želimo da mlade usmjerimo ka izvornim vrijednostima. Radionice koje će voditi Biljana Krstić sigurno će doprinijeti tome, ali i pomoći mladim ljudima da nauče o vještinama pjevanja i da se afirmišu na taj način – naveo je Talić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: