Stigla HPV vakcina, od iduće sedmice moguća vakcinacija

HPV vakcina je već stigla u Republiku Srpsku i nadamo se da će vakcinacija početi sljedeće sedmice, rekao je za RTRS ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Istakao je da se čeka dokumentacija iz Agencije za lijekove.

Dodao je da će za vakcinaciju biti zaduženi Institut za javno zdravstvo i domovi zdravlja.

U pitanju je vakcinacija djevojčica i dječaka protiv humanog papiloma virusa (HPV).

Naime, HVP virus jedan je od glavnih uzročnika raka grlića materice, anusa, kao i pojave polnih bradavica.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić ranije je istakao da je riječ o devetovalentnoj vakcini koju koristi cijeli svijet.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, vakcina će biti besplatna za djecu od 11 do 14 godina, dok će za sve ostale kategorija cijena biti naknadno određena.

Jela Aćimović, pomoćnica direktora za medicinske poslove u Institutu za javno zdravstvo RS ističe je efikasnost ove vakcine ubjedljivo najbolja kada se primi u mlađoj dobi.

“Najbolje vrijeme za ovu vakcinu je prije tinejdžerske dobi, odnosno dobi oko 15 godina, te smo mi u Srpskoj upravo iz tih razloga postavili granicu za primanje vakcine do 15 godine”, rekla je Aćimovićva, dodajući da efikasnost primanja vakcine u mlađoj dobi mnogo više doprinosi radikaciji karcinoma grlića materice.

Prema njenim riječima, preporuka za vakcinaciju jeste šesti razred osnovne škole.

“Planiramo da svi roditelji na prvom roditeljskom sastanku imaju informacije o tome, te da je vakcina preporučena upravo tada”, kazala je Aćimovićeva, dodajući da će se vakcinacija obavljati u dvije doze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI