Luk skuplji za 100 odsto

Kilogram crvenog luka u Srpskoj od marta košta nevjerovatnih 3 KM, što je poskupljenje od 100 odsto u odnosu na januar.
Za vreću luka koja je ranije koštala do 15 KM, sada treba izdvojiti 26 KM.

Razlog za to je, kako pojašnjavaju u Udruženju poljoprivrednika RS, što se na tržištu trenutno prodaje uvozni luk iz Kazahstana.

– Zastupljenost domaćeg luka možda iznosi 10 odsto, a čak 90 odsto je uvoz iz Kazahstana. To nam je sada najbliža destinacija za uvoz luka. Domaći poljoprivrednici su još prošlog novembra završili sa prodajom luka, a cijena je tada bila oko 60 pfeniga- pojašnjava predsjednik Udruženja Darko Ilić, koji je i sam jedan od proizvođača luka.

Sve ovo je, napominje, posljedica dugogodišnjih problema u poljorpivredi.
Jedne godine uspijete prodati, druge slabo, treće bacite povrće, pa čevrte godine, kada poljoprivrednici prestanu proizvoditi, cijena ode u nebo. Prošle godine, a evo i ove, cijene sjemena, repromaterijala, gnojiva su poskupile, da posijete deset duluma luka treba vam u startu 7-8.000 KM. Ljudi su odustali od toga, ima proizvođača, ali mali broj i ovo je sada posljedica – precizira Ilić.

Kaže da će sve do polovine aprila, dok ne krene povrće iz plastenika, na tržištu biti vrlo malo domaćih proizvoda. Trenutno još ima nešto domaćeg krompira i prekozimskog kupusa.

– Svjedoci smo da kilogram paprike sada košta 7 KM, paradajza 5,5 KM, krastavaca 3 KM, što nikada nije zabilježeno da mi prodajemo po tim cijenama. Domaći proizvođači se moraju prilagoditi sezonskoj prodaji kada povrća ima najviše i samim tim su cijene najniže- zaključuje Ilić.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI