Sterilisano 600 pasa

Kroz veliku besplatnu akciju sterilizacije i kastracije uličnih i vlasničkih pasa ove godine prošlo je već oko 600 pasa na području grada, rekao je za “Nezavisne” Slaven Grbić, koordinator ove akcije.

Ovu akciju već četvrtu godinu zaredom sprovodi Fondacija “Dogs Trust” u saradnji sa četiri veterinarske ambulante na području grada, s ciljem kontrole populacije uličnih pasa.

“Imamo veliku zainteresovanost vlasnika za sterilizaciju i kastraciju, a svi termini do kraja avgusta su popunjeni”, naveo je Grbić.

Prema njegovim riječima, ova akcija se implementira kroz postupak “uhvati, steriliši, vakciniši i pusti”.

“Projekat je u skladu s ovim principima, prateći procedure Fondacije ‘Dogs Trust’ i veterinarskih organizacija i institucija. Još se ne zna koliko će pasa biti sterilisano i kastrirano do kraja godine jer to sve zavisi od raspoloživog budžeta ove fondacije, koja sve to finansira”, objasnio je Grbić.

Prema njegovim riječima, na području banjalučke regije 2018. kastrirano je i sterilisano 4.346 pasa, a 2019. godine 6.193.

“Prošle godine kroz ovu akciju prošao je 3.861 pas. Ove godine je akcija počela u aprilu”, dodao je Grbić.

Boran Gajić, veterinar u “Vetcentru”, rekao je da je akcija u toku, s tim da je dnevni broj pasa u ovom ciklusu sterilizacije smanjen na jednog dnevno, što je izazvalo gužve.

“Povećan je i broj klinika koje rade sterilizaciju i kastraciju uličnih i vlasničkih pasa, tako da je to možda razlog što je smanjen broj sterilisanih pasa na jednog dnevno. Prošle godine smo radili tri-četiri psa dnevno”, naveo je Gajić.

Prema njegovim riječima, ova klinika je nadzorna i za higijeničarsku službu, odnosno vrši sterilizaciju i kastraciju pasa koji su udomljeni u azilu za pse.

“Minimalna dob psa koji može biti kastriran je šest mjeseci i nakon tog perioda sterilizacija je besplatna”, istakao je Gajić.

Na veb-stranici Fondacije “Dogs Trust” se navodi da će samo uz sterilizaciju svaki pas u paketu dobiti i dodatne tretmane kao što su vakcina protiv bjesnila, koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti, anti-parazitni tretman koji sprečava širenje zoonoza uzrokovanih crijevnim parazitima, i mikročip, te ušnu markicu za pse lutalice.

“Sterilizacija vlasničkih pasa sprečava neželjena legla pasa o kojima se vlasnik ne može brinuti i koji često završe na ulici. Ona takođe može spriječiti neka oboljenja u kasnijoj dobi psa, a vlasniku pomoći da bez distrakcija koje izazivaju reproduktivni hormoni bolje upravljaju svojim ljubimcima”, navodi se na veb-stranici ove fondacije.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI