Nastavljeno suđenje za likvidaciju Slaviše Ćuluma , saslušana dva svjedoka

Nakon što je ubijen Slaviša Ćulum, iza mene je prošao motocikl i čuo sam kako neko govori „je l’ to to, je l’ to on?“, rekao je u Okružnom sudu u Banjaluci svjedok Slaven Marić.
Za ubistvo Ćulumu sudi se Siniši Šakiću Kinezu, a tokom današnjeg ročišta saslušana su dva svjedoka.

Marić je ispričao da je 15. maja prošle godine, na dan kada je ubijen Ćulum, sa dvoje djece šetao kroz Dragočaj.

– Svaki dan kada sam slobodan, poslije doručka idem sa djecom šetati. Kada sam se vraćao nazad, prolazio sam pored kuće komšije Ive Bogdanovića i tada sam čuo pucnjavu. Čuo sam 7-8 uzastopnih pucnjeva i onda još 3-4 pucnja. Komšija Bogdanović me upitao šta to bi, i ja sam rekao da ne znam i nastavio prema svojoj kući – ispričao je Marić.

Kaže da se do njegove kuće dolazi, tako što se mora skrenuti sa glavnog puta.
Kada sam skrenuo prema svojoj kući, sreo sam rodicu sa kojom sam ostao minut-dva. Poslije toga sam se uputio prema kući i zatim sam čuo kako glavnim putem ide motocikl i čuo sam da neko priča i mislim da su glasovi dolazili sa motora. Čuo sam da neko govori „Je l’ to to, jesi siguran da je to to? Je l’ to on?“ – ispričao je Marić.

Pojasnio je da se to dešavalo par minuta nakon ubistva i iza njegovih leđa, pa ne zna koliko je osoba bilo na motociklu, ili je neko pričao na telefon.

Rekao je da je davao izjavi u policiji i da im je pokazivao na licu mjesta gdje se nalazio, kada je naišao motocikl.

Kao svjedok danas je izjavu dao i Ivo Bogdanović, a bilo je dosta problema prilikom davanja iskaza, pošto ima problema sa sluhom. Zbog toga je tokom davanja iskaza morao nositi slušalice.
On je ispričao da živi u Dragočaju, kao i da je dan ranije vidio sumnjive osobe na svom imanju.

– Ja sam 14. maja otišao do svog imanja i tamo sam vidio da je neko posjekao devet stabala. Kada sam se vraćao sreo sam dva dječaka koji su bili u maskirnim uniformama, a na glavi su imali pletene kape i maske. Bojao sam se da ih pogledam u oči. Oni su meni rekli „zdravo“, i ja sam njih pozdravio i prošao – rekao je Bogdanović, a koji je kasnije pojasnio da su oni bili muškarci i da nije riječ o djeci.

Takođe, tokom ranijeg davanja iskaza u policiji, Bogdanović je izjavio da je on visok oko 175 centimetara, a da su te dvije osobe bile niže od njega.

Bogdanović je dalje ispričao da je 15. maja bio u dvorištu svoje kuće, kada je čuo pucnjavu.

– Tada je naišao komšija Marić i ja sam ga pitao je li on čuo pucnjavu. U tom trenutku nisam znao o čemu se radi, tek nakon sat vremena kada su došla tri policijska vozila saznao sam da je ubijen Ćulum. To se ubistvo desilo na oko dva kilometra od moje kuće – pojasnio je Bogdanović.

On je ispričao i da je nakon nekoliko minuta poslije pucnjave, kraj njegove kuće prošao motocikl.

– Projurio je kao metak. Vidio sam da su na njemu bile dvije osobe u istim maskirnim uniformama, kao oni što sam ih vidio dan ranije. Na glavi su imali kacige, a jedan je imao i ruksak – pojasnio je Bogdanović.

Optužnica tereti Šakića da je zajedno i po prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobom, u prethodnom vremenskom periodu, a prije 15. maja, nabavio motocikl i iskoristio ga za izviđanje mjesta na kojem su oštećenog planirali ubiti, kao i automatsko vatreno oružje i municiju kojim će počiniti djelo.

– Oni su potom podesnim alatom prilagodili dvije lokacije na licu mjesta, u Dragočaju, u pošumljenom pojasu pored lokalnog puta, koji su koristili za svoje skrivanje i skrivanje motocikla, te za osmatranje i obavljanje krivičnog djela – navedeno je u optužnici.

Zatim su 15. maja oko 11.15 u Dragočaju, zaseok Kočići, u zasjedi sačekali oštećenog Ćuluma, koji je naišao putem, vozeći automobil, te na vozilo ispalili najmanje 22 hica iz dva automatska oružja, koja su oštećenom nanijela teške i po život opasne povrede, usljed kojih je preminuo.

NOVI SUDIJA
Na početku današnjeg ročišta, predsjednik sudskog vijeća Branimir Jukić je rekao da je promijenjen član sudskog vijeća i ta zbog toga suđenje treba krenuti ispočetka.
Tužilac Snježana Petković i Šakićev advokat Željko Šurlan su dali saglasnost da se koristi zapisnici o saslušanju svjedoka, i da se ponovo ne pozivaju isti svjedoci.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: