Proslava Kineske nove godine u vijećnici Banskog dvora

Konfucijev institut Univerziteta u Banjaluci u subotu organizuje proslavu Kineske nove godine, u vijećnici Banskog dvora.
Program obilježavanja počinje u 18 časova, kineskom tradicionalnom pjesmom u izvođenju hora iz banjalučke OŠ „Sveti Sava“.

Hor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci izvešće Kinesku novogodišnju pjesmu, profesor Vu i polaznici Konfucijevog instituta demonstrirati drevnu vještinu Taiđi.

Polaznici kursa kineskog jezika publici će se predstaviti još uz zvuke gitare, pjesmom i poezijom na kineskom jeziku, dok će profesor Konfucijevog instituta Gao izvesti kineski narodni ples Dai. Učenici OŠ “Vuk S. Karadžić” pokazaće i koliko su naučili pričati na kineskom jeziku.
Svaka Nova godina je nazvana po jednoj od 12 životinja: pacov, bivo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja. Ove, 2020. godine ulazimo u godinu pacova. Za Kinesku novu godinu tradicionalno se čisti i ukrašava kuća, priprema kineska Novogodišnja hrana i poslastice: svinjetina je glavna u jelovniku, a prate je piletina i pačetina. Vjeruje se treba pojesti i parče ribe, jer riba predstavlja bogatstvo.

– Kineska nova godina, koja se još naziva i Lunarna nova godina ili Praznik proljeća je praznik kojim se u Kini obilježava kraj zime i početak proljeća i koji se zasniva na lunarnom kalendaru – počinje na mladi mjesec koji se pojavljuje između 21. januara i 20. februara. Kineski kalendar je podijeljen u 12 mjeseci po 29 ili 30 dana. Kako su lunarni i solarni kalendar različite dužine, svakih nekoliko godina dodaje se dodatni mjesec u lunarni kalendar, zbog čega kineske nove godine padaju na drugi dan svake godine- podjsećaju iz Konfucijevog instituta.

Prvi dan Nove godine se ide u posjetu porodici i prijateljima, jer se porodični i prijateljski odnosi veoma njeguju. Tada se oblači nova garderoba, koja simbolizuje novi početak. Ovaj u Kini najvažniji praznik u godini najbližima se čestita sa: „Srećna nova godina“ ili “Želim vam blagostanje i bogatstvo“. Svaki dan Lunarne nove godine ima posebnu tematiku. Festival traje 15 dana i ima različit sadržaj. Prvi dan se pozdravlja božanstvo iz raja i sa Zemlje i počinje zvanično u ponoć. Tradicionalno se pale vatrometi, bambusove palice i petarde. Proslava treba da bude što glasnija kako bi se otjeralo čudovište Nian – Pola zmaj, pola lav. On se plaši crvene boje i zato je bolje imati što više ukrasa u toj boji.

Postoji i posebno vrijeme za darivanje i zove se dan kokoške. Obično se daruju djeca i pokloni su zapakovani crvenim papirom, koji simbolizuje sreću. Posljednji dan je festival lampiona kada se pale i puštaju crveni papirni lampioni i time se proslava završava.
Tokom ovih 15 dana kuća se ne sprema i ne čisti, ne plače se, ne uzimaju se lijekovi i ne pozajmljuje se novac. Dok traje Kineska nova godina, ne koriste se riječi: ubijanje, smrt, slomljeno, duh, bolest.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: