Pronađena avio-bomba u Suturliji, sutra uklanjanje

Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite, odnosno Sektor za deminiranje, ukloniće sutra avio-bombu iz Drugog svjetskog rata, tešku 50 kilograma, iz rijeke Suturlija u Banjaluci.

Za dio stanovnika naselja Šibovi izdate su određene preporuke za postupanje u toku ove aktivnosti.

Kako su istakli iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice, zaostala avio-bomba nalazi se u Suturliji na lokaciji iznad kupališta kanjona na udaljenosti oko 900 metara uzvodno uz rijeku, od ušća Suturlije u Vrbas.

“Na osnovu prijedloga Gradskog štaba za vanredne situacije, a u cilju sprovođenja mjera bezbjednosti i zaštite stanovništva donesena je naredba da se 4. januara od devet do 11 časova obavi potpuno, pravovremeno, privremeno udaljavanje (evakuacija) stanovništva i zabrana boravka do 11 časova, do davanja signala, tj. ručne sirene za prestanak opasnosti u poluprečniku do 300 metara od lokacije na kojoj se nalazi zaostala bomba”, navode iz ovog odsjeka.

Ističu da će evakuaciju stanovništva i sprovođenje mjera bezbjednosti na ovom prostoru sprovesti Policijska uprava Banjaluka u skladu sa svojim planom.

“Stanovništvo naselja Šibovi, koje živi u zoni od 300 do 500 metara od lokacije uklanjanja avio-bombe, odnosno u ulicama Trla, 1300 Kaplara i Žarka Zgonjanina, pozvano je da 4. januara od devet do 11 časova ne napuštaju svoje stambene prostorije u kojima borave. Takođe, zabranjen je boravak i kretanje na otvorenom prostoru, a savjetovano je da u stambenim i drugim objektima otvore prozore, udalje se od staklenih površina, te da sarađuju sa organima javnog reda i drugim službama zaštite i spasavanja – pridržavajući se njihovih uputstava”, dodaju iz Odsjeka.

Nakon završetka akcije uklanjanja avio-bombe, sugrađani će biti informisani.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI