“I poslije dna ima dno” VK Borac o stanju u vaterpolu

Vaterpolo klub Borac, kojem se ne dozvoljava da postane punopravan član Vaterpolo saveza Republike Srpske, obratio se javnosti otvorenim pismom.
Razloga za ovaj potez je više, prije svega činjenica da i pored nastojanja ovom klubu nije dozvoljeno da postane član Vaterpolo saveza Republike Srpske i da se takmiči u prvoj ligi RS, a s druge strane i nezadovoljni su u ovom klubu načinom na koji VK Banjaluka predstavlja Republiku Srpsku na međunarodnoj sceni, s obzirom da je ovaj klub dobio ogromnu finansijsku podršku nadležnih institucija za učešće u kvalifikacijma za Ligu šampiona.

U tom takmičenju Banjaluka je u pet mečeva postigla osam golova a primila 158, a za odlazak na ovo takmičenje podržana je desetinama hiljada maraka.

Saopštenje VK Borac prenosimo u cjelosti:

Nakon što smo se javnosti obratili prije nešto više od dva mjeseca sa otvorenim pismom „I poslije dna ima dno“ (prvi dio), u kojem smo naveli neke od opstrukcija, nelogičnosti, fenomena itd. koji se dešavaju u vaterpolo sportu Republike Srpske a posebno naglašavamo da nam Vaterpolo savez Republike Srpske (VSRS) zabranjuje da postanemo članovi istog i samim tim igranje matičnih prvenstava, drugi dio otvorenog pisma „I poslije dna ima dno (drugi dio)“ počećemo sa citatom Alberta Ajnštajna „ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali za ovo drugo nisam siguran“.

Savez koji nosi u svom nazivu Republika Srpska, treba da bude svetinja svih nas, iznad ličnih sujeta i prljave borbe za dominaciju u istom. Za Republiku Srpsku su mnogi naši članovi ostali bez svojih bližnjih, da bi oni koji su danas živi morali doživljavati najniže vrste poniženja i nepoštovanja od osoba koje sebe stavljaju iznad Republike Srpske, njenih institucija, a te iste institucije nisu u stanju da zaštite svetinju Republike Srpske a to su njena djeca.
Nakon što je jedini aktivni klub član Vaterpolo saveza Republike Srpske (VSRS) VK „Banja Luka“ postao prvak RS i BiH u seniorskoj konkurenciji igrajući sami sa sobom, „šampioni“ su se prijavili da igraju predkvalifikacije lige šampiona. Nopomenućemo da uz VK „Borac“ postoji još aktivnih klubova u RS koji nisu članovi saveza, dok su istovremeno neaktivni klubovi članovi saveza i imaju članove u skupštini saveza (ispred VK „Student“ : Marko Radić predjsednik skupštine VSRS, Maja Jorgić, Predrag Burgić, a ispred VK „Fortuna“ : Dalibor Simić, Miloš Mudrenović i Davor Grahovac).

Iskoristićemo priliku i opet istima postaviti pitanje, zašto vam smeta banjalučki brend, ambasador našeg grada i zemlje, najaktivniji vaterpolo klub naše zemlje sa svim takmičarskim kategorijama i jedan od potpisnika inicijativnog odbora za osnivanje Sportskog društva „Borac“ (najvećeg sportskog brenda Republike Srspke)? U kojem svijetu postoji da neaktivni klubovi imaju predstavnike u savezu, koji aktivnim klubovima ne dopuštaju da postanu članovi istog? Vratićemo se ne Alberta Ajnštajna…

O ovim fenomenima obavještavamo sve nadležne institucije koje u svome nazivu nose ime Republika Srpska treću godinu bezuspješno. U ozbiljnim zemljama za tri godine opstrukcija koje se dešavaju nad maloljetnim osobama tj. članovima VK „Borac“ odgovorna lica bi snosila ozbiljne poslijedice. Zašto se institucije RS (prije svega Inspektorat RS, a potom i Ministarstvo porodice, omladine i sporta) prema nama ponašaju kao prema građanima drugog reda je pitanje za komletnu javnost Republike Srpske. Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Grada Banja Luka treba znati da smo mi djeca Grada Banja Luka, a gore navedeni problemi se trebaju i njih ticati, umjesto prebacivanja odgovornosti na gore navedene institucije.

Na koji način je VK „Banja Luka“ predstavljala Grad Banja Luku, Republiku Srpsku i Bosni i Hercegovinu na predkvalifikacionom turniru lige šampiona u Barceloni imali smo priliku vidjeti proteklog vikenda. Porazi od Sintez Kazana 39-1, Barcelone 29 – 2, Steaue 31 – 1, P.A.N – a 38:2 i Istanbula 21:2 su poslijedica svega gore navedenog.

Želimo naglasiti da ovo nije nikakvo likovanje za nastupe navedenih, već otvoreno pismo prema spomenutim institucijama, koje ne želi da se bave navedenim problemima (ili bolje rečeno svojim poslom) iako su nadležne za to, a još pored svega daju vjetar u leđa istim. Kako drugačije objasniti izjave predstavnika Ministarstva omladine, porodice i sporta RS, da će navedeno takmičenje biti „veliko iskustvo za momke, koje će kasnije moći prenijeti na domaću ligu“, a pri tome je izgleda zaboravio da zahvaljujući tim ljudima i ne postoji „domaća“ liga tj. igraju sami sa sobom.

Budući da to isto ministarstvo treću godinu sa nama održava sastanke, obećavajući da će se „nešto“ promijeniti, a istovremeno podržavaju antisport i opstrukcije maloljetnih osoba građana Republike Srpske, sa pravom postavljamo pitanje ko je ovdje lud? Takođe postavljamo pitanje Odsjeku sporta, zdravlja, omladine i porodice grada Banjaluka, do kada nas misle tretirati kao osobe koje nisu građani ovoga Grada, budući da se ne uklapamo u pravilnike istih – piše u pismu VK Borac.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI