Izložba Miodraga Manojlovića pod nazivom “Neznatno” u Trebinju

Izložba Miodraga Manojlovića pod nazivom “Neznatno” biće otvorena u subotu, 7. septembra 2019. godine u 20 časova u Kulturnom centru Trebinje.

Izložbu organizuje Udruženje građana ”Rez” iz Banja Luke u saradnji sa Kulturnim centrom Trebinje, pod pokroviteljestvom Ministarstva prosvjete i kulture RS i Univerziteta za poslovne studije Banja Luka.

Izložba obuhvata selekciju medijski raznovrsnih radova (crteža, animacija, objekata), nastajalih u različitim vremenskim periodima.Uprkos tome, i dalje pokušavaju zadržati jedinstvo u postavci, jednu nit koja se provlači kroz sve radove, nezavisno od medija i vremena nastanka.

Crteži na zasebnim papirima i u blokovima za crtanje, nastajali su na dnevnom nivou, spontano ili pak veoma promišljeno i rezultat su potrebe za crtanjem. Nekada sa jasnom asocijacijom, nekada ne, i baš su onakvi kakvim ih svako od nas ponaosob doživljava.

Objekti u prostoru su zapravo crteži u trodimenzionalnom obliku. Njihova prostorna pozicija jeste tiha i nenametljiva. Iako sa elementima skulpturalnosti, ti objekti i dalje zadržavaju crtež kao svoj osnovni medij. U svojoj pojavnosti nemaju jasnu ideju o kojoj progovaraju; više su skup tačaka koje zajedno ili pojedinačno mogu da proizvedu određeno kreativno treperenje.

Animacije pokušavaju sažeti iskustvo u kratke vizuelne forme u kojima vrijeme i proces trajanja naglašavaju neznatnu promjenu svega što jest. Animacije jesu narativne do mjere u kojima trenutak promjene iz jednog stanja u drugo ne postane začudan. Nastale su kombinovanjem direktnog animiranja crteža na papiru i crteža koji su nastajali zasebno, pa se tako mogu i sagledavati.

Zvuk u animacijama doprinosi začudnosti zgusnutih trenutaka.

Postavkom radova u prostoru želi se obuhvatiti ideja o trajanju, kao o neprekinutom procesu u kojem su neznatne promjene takve da bismo im trebali prići sporo i tiho.Tako možda možemo vidjeti kako se planina pomjera i kako se baš sa onog brda vidi cijeli svijet…

Kustosi izložbe su Elio Krivdić, istoričar umjetnosti, koji živi i radi u Insbruku (Austrija) i Igor Bošnjak, umjetnik iz Trebinja.

Miodrag Manojlović je rođen u Mrkonjić Gradu 1979. godine. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci 2004. godine. Magistrirao je scenski dizajn na Interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu 2007. godine. Radi na polju crteža i animacije. Istražuje višejezične oblike komunikacije. Slikom i zvukom traga za korijenima kreacije i emocije, održavajući posmatračevu imaginaciju u neizvjesnosti.

U zvanju vanrednog profesora radi na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka, na Fakultetu za informacione tehnologije i dizajn.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra 2019. godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: