Poskupljuju pojedini vrtići

Roditelji, čiji mališani idu u pojedine privatne predškolske ustanove, već od sljedećeg mjeseca mogu očekivati novi udar na džep, jer su neki vrtići najavili poskupljenje koje će ići i do 40 KM po djetetu.

Umoru svakodnevnih poskupljenja svako podizanje cijena izaziva ogorčenje i nevjericu kod građana koji više ne znaju kako da se sa tim izbore, a vlasnici vrtića ističu da se za taj potez odlučuju zbog inflacije i stanja na tržištu.

Vlasnica jednog vrtić, Jelena Bojanić je rekla da će cijena boravka djeteta od oktobra biti veća za 20 KM, naglasivši da je poskupljenje najavljeno u avgustu.

– Do podizanja cijena doći će isključivo zbog povećavanja plata vaspitačima pa će umjesto dosadašnjih 380 KM za boravak u našoj predškolskoj ustanovi biti potrebno izdvojiti 400 KM – kazala je Bojanićeva.

Za četiri godine od kada rade, kaže Bojanićeva, jednom su podizali cijene, a to je bilo sa početne cijene 350 na 380 KM.
Koliko god sam mogla opirala sam se poskupljenju, ali u tri navrata su nam podizali cijenu hrane i dolazilo je do poskupljenja zakupa. Osim toga, rasle su i plate tri do četiri puta, a samim tim se povećavaju porezi i doprinosi – rekla je Bojanićeva.

Do poskupljenja će doći i u Klubu za djecu koji ima sedam vrtića na području grada i u njima boravi oko 800 mališana.

– Boravak u našim vrtićima od novembra će biti skuplji za 40 KM zbog povećanja plata zaposlenih pa će tako cijena po djetetu biti 320 KM – kazala je Jelena Guslov iz Kluba za djecu.

U još jednom vrtiću u Banjaluci kažu da kod njih za sada neće doći do poskupljenja jer čekaju da vide kako će se kretati cijene na tržištu.
Boravak u našem vrtiću košta 360 KM, a šta će biti za mjesec, dva ili tri, ne znamo – kazali su u ovom vrtiću.

Roditelji čiji mališani idu u privatne vrtiće na području grada već duže vrijeme su ogorčeni cjenovnikom koji oni često mijenjaju.

– Svakih nekoliko mjeseci najavljuju poskupljenje, što je strašno. Niko im ne može stati u kraj. Pravdaju to rastom cijene hrane i povećanjem plate vaspitačima. Već duže nema nekih enormnih poskupljenja hrane, a čisto i sumnjam da nešto povećavaju platu vaspitačima. To koriste samo kao izgovor – kazala je majka Mirjana M. čiji mališani idu u privatni vrtić.

Ona kaže da za boravak dvoje djece izdvaja čak 520 maraka mjesečno, dok s druge strane roditelji dvoje djece u javnim vrtićima mjesečno daju 280 maraka, piše Glas Srpske.

– Razlika je ogromna. Moja djeca već duže ne mogu dobiti mjesto u javnom vrtiću i primorana sam da ih šaljem u privatni. Ako ponovo povećaju cijenu, isto tako biću primorana da ih ispišem jer njihov tempo povećanja cijena teško ko može da isprati – poručila je ova majka.

Subvencije
Gradonačelnik Draško Stanivuković je prije nekoliko mjeseci najavio da će biti povećane subvencije koje grad daje roditeljima čiji mališani idu u privatne vrtiće. Tada je najavljeno da će one sa 60 biti povećane na 80 maraka. Međutim, to se još nije desilo.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI