Višečlane porodice nezadovoljne

Višečlane porodice najavile su proteste zbog toga što se na dnevnom redu još nije našla rasprava o subvencionisanju besplatnih mjesečnih karata za autobus. Ovu pogodnost, višečlane porodice su imale unazad tri godine, sve do ove, kada na posljednjoj redovnoj sjednici nije dobila dovoljan broj ruku.
Iz Udruženja “4+” u više navrata su pozivali predsjednika Skupštine, gradonačelnika i odbornike da se Odluka o besplatnim mjesečnim kartama za autobus za srednjoškolce i studente iz porodica sa četvoro i više djece Grada Banjaluka, a koja se provodi već tri godine, ponovo predloži na dnevni red i podrži.

– Umjesto da razmatraju o produženju naših ostvarenih prava, potpuno je očigledno da za pojedince koji pripremaju sjednice i dnevni red, prioritet nisu ni djeca, ni porodice ni narod već njihove funkcije i raspodjela plijena. Da ne budemo pogrešno shvaćeni, Udruženje nema ništa protiv imenovanja i podrške gradskim preduzećima, niti protiv pojedinaca, samo želimo da prava za koja smo se godinama borili i koja smo ostvarili, ne budu uskraćena – kaže predsjednik Udruženja “4+” Jovan Radovanović.

Radovanović ističe da svi pričamo o važnosti porodice kao stuba društva.

– Čujemo stalno u izjavama najviših zvaničnika Republike Srpske da kažu da im je porodica prioritet i da sve treba posvetiti porodici i mladima, a u stvarnosti, potpuno apsurdno, njihove stranačke kolege, odbornici, poništavaju stečena prava porodica sa četvoro i više djece u Banjaluci – istakao je Radovanović.
Iz svih gorenavedenih razloga, Radovanović kaže da su članovi ogorčeni i traže da svoja prava potraže masovnim izlaskom na ulice, na šta će biti primorani, ukoliko se tačka o besplatnim mjesečnim kartama ne nađe na dnevnom redu Skupštine grada do kraja septembra kao i ostala njihova prava koja su došla u pitanje – stipendije, boravak u vrtiću, besplatni udžbenici, besplatan priključak za vodu i ostala prava, koja su njihove porodice ostvarile, a koje su pod znakom pitanja zbog nerada Skupštine.

– Na kraju, naglašavamo, nijedno od ovih prava nije nam dato prijedlozima odbornika i drugih političara, već smo se sami izborili za njih u posljednjih 16 godina i spremni smo da se borimo za njih svim demokratskim sredstvima do kraja – zaključio je Radovanović.

Odbornik u Skupštini grada, Saša Lazić je istakao da je u Banjaluci unazad tri godine haos kada je u pitanju održavanje sjednice.
Ovo sve je prezrelo za generalni remont. Prezrelo je prije svega na ulicu. Neće se ništa ovo promijeniti na izborima. Građani su uslovljeni. Ovo će sve ostati isti cirkus, i samo su protesti rješenje. Apsolutno podržavam Udruženje „4+“ da izađu na ulicu – rekao je Lazić.
Dodao je da će se ovo privremeno riješiti, ali da će opet biti problem za dva mjeseca.

– Sve ovo je toliki javašluk da ja koji to gleda neutralno mimo neke strane u ta dva bloka jednostavno ne vidim rješenje – istakao je Lazić.

Lazić kaže da je ovo do sada u globalu trenutni saziv Skupštine najgori, zbog dvovlašća.

– Ovo se nije smjelo desiti. Tolika zloupotreba od svih strana. Većina je prepoznala da narod ne reaguje ni na šta i skontali su da mogu raditi šta hoće. I oni rade šta hoće, jer su svjesni da narod neće reagovati ni na šta – zaključio je Lazić.

Prošle sedmice je otkazan Kolegijum Skupštine kada je trebalo da se odluči kada će biti nova sjednica Skupštine. Kolegijum je najavljen i isti dan otkazan bez adekvatnog razloga od strane predsjednika Skupštine grada, Ljube Ninkovića.

Tada je gradski menadžer, Bojan Kresojević istakao da je otkazan Kolegijum Skupštine grada i da su porodice 4+ i penzioneri u neizvjesnosti.

Kresojević je naglasio da je nejasno zašto je ovo urađeno, te da na taj način ostaje i dalje nerješeno pitanje subvencija za mjesečne karte za đake iz porodica 4+, ali i penzionere.

– Skupštinsku sjednicu čekaju i korisnici socijalnih davanja, jer se na dnevnom redu treba naći i Nacrt rebalansa budžeta gdje je planirano dodatnih milion KM za ove kategorije. Pored toga, nalaze se brojne tačke za rješavanje imovinskih odnosa za infrastrukturne projekte, kao i ostvarivanje prihoda Grada. Korak naprijed skupštinske većine, a tri nazad – zaključio je Kresojević.

Na dnevnom redu vanredne sjednice naći će se izbor za novog direktora Doma zdravlja kao i rješenje o DEP-otu. Višečlane porodice i druge kategorije očigledno čekaju bolja vremena, a i bolje političare u Gradu, jer ovo je do sada, prema mišljenju analitičara, najgori saziv skupštinske većine i pojedinih odbornika.

SUBVENCIJE IMAJU DO KRAJA SEPTEMBRA
Predstavnici Grada i Udruženja porodica “4+” i Udruženje penzionera sastali su se ranije kako bi se dogovorili o daljim koracima oko subvencija i besplatnih karti. Ovaj problem je rješen samo tokom septembra, a o budućnosti ovih povlastica zavisi od odbornika koji trebaju da izglasaju odluku o subvencionisanju.
Adriana Basara iz Udruženja porodica 4+ je nakon sastanka istakla da joj je žao što su se ovim povodom sastali.
– Bolje je da smo se sastali i razgovarali o tome da svi studenti i svi srednjoškolci imaju besplatne mjesečne karte. A našli smo se u situaciji da srednjoškolci i studenti sa četvoro i više djece više to nemaju, jer je ta olakšica nama mnogo značila – istakla je Basara.
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke je nakon sastanka rekao da nema nikakvih odgovora, jer ne zna ni kada će biti zakazana nova sjednica, jer skupštinska većina uslovljava različitim zahtjevima.
– Subvencija za prevoz penzionerima i ostalim uslovljena je nerazumnim zahtjevima i ultimatumom. Sa prevoznicima je sve dogovoreno, ali nemamo garanciju od strane odbornika – rekao je Stanivuković te je istakao da je sve ovo došlo u fazu da se moraju preklinjati ljudi da rade svoj posao.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI