Poskupio i priključak za vodu!

Banjalučane koji su u procesu pravljenja krova nad glavom, osim što plaćaju kud i kamo skuplji građevinski materijal i muku muče sa pronalaskom majstora, očekuje još jedno, ni malo prijatno iznenađenje.

Za stotinjak maraka skuplji je priključak za vodu. Na to se žale sugrađani, a potvrdili su i u “Vodovodu”.

Naš sagovornik iz okoline Banjaluke, koji gradi kuću, kaže da ga je vrlo neprijatno iznenadilo kada su mu u “Vodovodu” rekli da je priključak za vodu poskupio. Priča da se raspitivao koliko košta cijena priključka, da je to bilo između 650 i 700 KM, a kada je samo nekoliko dana kasnije podnio zahtjev za priključivanje na vodovodnu mrežu, službenica mu je rekla da je ta usluga sada skuplja.

– Pitao sam zašto, kaže poskupilo gorivo. Molim? Kakav je to razlog? Sada ću morati da platim 100, 150 maraka više za priključak – priča sagovornik Srpskainfo.

Priča i da je proces da bi dobio vodu na svom komadu zemlje skup. Kaže da mora da iskopa šaht po dimenzijama koje su propisane, te da angažuje ovlaštenu firmu da iskopa i prekopa kanal do priključka. Prvo je morao da čeka da mu odobre gdje može da iskopa šaht, a zatim, ističe, treba čekati bar dvadesetak dana da ekipa “Vodovoda” dođe.

– Dok ne dobijem vodu, moraću da platim oko 1.500 KM. Samo kopanje šahta i prekopavanje je 750 KM, ali uspio sam da nađem firmu koja će to da uradi za 600 KM. Bar da uštedim 150 KM – kaže sagovornik Srpskainfo.

Naš drugi sagovornik Bojan K, koji je takođe u procesu izgradnje porodične kuće, kaže da je nedavno platio oko 1.100 KM “Vodovodu” za priključak i dva mjerna sata.

– Plus, samo šaht sam platio 650 KM. Ne znam da li moram iz svog džepa da platim i ovo što će od glavne cijevi do šahta da kopaju i priključuju. Sve je to jako skupo. Izaći će me oko 2.000 KM da dobijem vodu. Šta sa onima koji to ne mogu da plate. Stvarno je preskupo – kaže on. Priča da mu je problem što još čeka ekipe iz “Vodovoda” da dođu da iskopaju od glavne cijevi do šahta, a onda i da priključe vodu.

Iz “Vodovoda” su za Srpskainfo potvrdili da je od 19. maja na snazi novi cjenovnik. Pojašnjavaju da cijena priključka nije fiksna i da je ranije bila oko 700 KM, a da je nova cijena priključka oko 800 KM i da se može platiti u šest rata.

– Poskupljenja repro materijala na tržištu uslovila su i povećanje cijena usluga “Vodovoda”. Međutim, ako stranka cjelokupan iznos priključka plati odmah dobija popust od 15 odsto, što znači da cijena plaćena u ratama nije povećana za bilo koji procenat već iznosi punu cijenu vodovodnog priključka. Napominjemo da već nakon uplaćene prve rate ekipe Sektora održavanje izlaze na teren i izvode priključenje na vodovodnu mrežu – pojašnjavaju iz “Vodovoda”.

Prema njihovim riječima, cijena priključka na vodovodnu mrežu formiraju utrošeni materijali, odnosno sve neophodne vrste ventila, ogrlica, cijevi, vodomjer i spojni materijali, zatim montažni radovi, odlazak na teren, administrativno-tehnički poslovi i PDV.

Kako je navedeno na internet stranici “Vodovoda”, za priključenje na mrežu potrebno je dostaviti popunjen zahtjev za individualni priključak na vodovodnu mrežu, zajedno s neophodnom dokumentacijom u koju spadaju posjedovni list, kopija katastarskog plana i građevinska dozvola ili urbanistička saglasnost.

ŠAHT OBAVEZA KORISNIKA
U “Vodovodu” pojašnjavaju da nakon podnošenja zahtjeva, zajedno s neophodnom dokumentacijom, ovlašteni predstavnik preduzeća izlazi na teren, određuje lokaciju i tehničke propozicije za izgradnju okna / šahta.
-Obaveza korisnika je da sam napravi šaht prema tehničkim uslovima koje je prethodno dobio u Sektoru razvoja u ‘Vodovodu’, kao i da uradi sve neophodne iskope. Zatim slijede montažni radovi koji su isključivo u obavezi ‘Vodovoda’.
Nakon završenih montažnih radova slijedi zatrpavanje rova i dovođenje terena u prvobitno stanje što je obaveza potrošača – odgovoreno nam je iz ovog preduzeća.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI