Pomagač pljačkašima banke slobodan- nastupila “zastara”

Bivši specijalac MUP-a Republike Srpske Ostoja Savić (36) iz Banjaluke oslobođen je optužbi u Vrhovnom sudu RS da je u maju 2008. godine Radenku Stojanoviću zvanom Rađa pomogao da pobjegne nakon pljačke 1,073 miliona KM iz trezora banjalučke Balkan investment banke.

Sudsko vijeće je nakon odluke Ustavnog suda BiH zaključilo da je u ovom slučaju došlo do zastare krivičnog djela. Zbog toga je odbačena optužba protiv Savića – rekla je sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović.

Ovu odluku Vrhovni sud je donio poslije nekoliko ponovljenih suđenja i ukinutih presuda u posljednjih devet godina.

Savić je posljednji put osuđen u Vrhovnom sudu RS na tri mjeseca zatvora 19. maja 2014. godine. Ovu presudu ukinuo je Ustavni sud BiH 15. februara ove godine i naložio Vrhovnom sudu RS da donese novu odluku.

Savić, koji je bio komandir “A tima” Specijalne jedinice MUP-a RS, zbog pomaganja pljačkašu do sada je dva puta osuđivan, a jednom oslobađan. Prvi put je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu u decembru 2008. godine na pet mjeseci zatvora. Vrhovni sud je uvažio žalbu njegove odbrane i ukinuo tu presudu. Na ponovljenom suđenju u Vrhovnom sudu 26. maja 2009. godine utvrđeno je da u radnjama Savića nije bilo krivičnog djela, pa je on oslobođen. Na ovu presudu žalbu je uložilo tužilaštvo, pa je održano novo suđenje na kojem su Saviću izrečena tri mjeseca zatvora.

Prema optužbi koja je sada odbačena, Savić je nakon što je Stojanović ukrao novac iz trezora banke, putem telefona stupio u kontakt sa Latifom Ramićem iz Sanskog Mosta sa kojim je dogovorio prebacivanje i smještaj pljačkaša u ovaj grad. Stojanovića su uhapsili pripadnici MUP-a FBiH 29. juna 2008. godine i on je tada ranjen prilikom pokušaja bjekstva.

Radenko Stojanović Rađa, koji je u vrijeme pljačke bio vođa smjene u Službi obezbjeđenja Balkan investment banke, 25. septembra 2009. godine osuđen je na deset godina zatvora poslije priznanja krivice na glavnom pretresu u Okružnom sudu. On je novac ukrao 25. maja 2008. godine. Prilikom hapšenja on je ranjen. Ukradeni novac nije pronađen.

 

Izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: