“Pecka Outdoor festival” narednog vikenda

Nadomak Mrkonjić Grada, u selu Pecka, naredni vikend se održava dvodnevni Drugi “Pecka Outdoor festival”, koji je osmišljen kao svojevrsna proslava zdravog načina života, aktivnog boravka i porodičnog okupljanja u prirodnom okruženju.

Ovo je jedini festival ovoga tipa u RS i BiH, koji će ove godine ponuditi atraktivne programske sadržaje i aktivnosti na otvorenom za sve generacije posjetilaca, poručili su iz Udruženja za podršku održivom razvoju “Greenways”, koje organizuje ovaj festival. Dodaju da je festival osmišljen i sa dodatnim ciljem popularizacije izuzetno primamljivog prostora Pecke i susjednih sela.

“Događaj je namijenjen porodicama, rekreativcima, sportistima i svim ljudima koji su u potrazi za prirodnim atrakcijama i mjestima za aktivan odmor”, ističu organizatori, koji dodaju da se drugim festivalskim izdanjem garantuju dobar provod, mnogo izazovnih aktivnosti na otvorenom, ali i odlična grastro ponuda, te zadovoljstva u izobilju.

Boro Marić, direktor “Pecka Outdoor festivala”, kaže da je ovo specifičan događaj jer je jedini kao takav u BiH, te da u regionu ima nekoliko sličnih festivala.

“Mi se nalazimo u planini, naše aktivnosti su vezane za pješačenje, planinarenje, penjanje na stijene, biciklizam i prvi put imamo organizovan rafting u nevjerovatnom kanjonu koji do sada nije bio korišten u tu svrhu”, kaže Marić.

On ističe da ove godine kroz dva dana prođe oko 1.500, pa i 2.000 posjetilaca, ukoliko ih posluži lijepo vrijeme.

“Festival nam mnogo znači i kao prilika da stanovništvo sela, koje ima višak domaćih proizvoda, upoznamo s učesnicima i stoga smo osmislili ‘Šareni market’, na kojem će se predstaviti svojim tradicionalnim proizvodima i rukotvorinama. Takođe, na festivalu će se predstaviti ponuđači outdoor opreme i predstavnici drugih outdoor destinacija iz BiH”, dodao je Marić.

Kao nestvarno lijep biser Krajine, ovaj predio je dom izvorišta čarobnih rijeka Sane i Plive, ali i najvećeg prirodnog penjališta u BiH. Nad Peckom su se nadvile planine Dimitor, Vitorog, Šator, Klekovača i Ovčara, te su mogućnosti za uživanje u prirodi na ovom prostoru bezbrojne.

Organizatori naglašavaju da je s ciljem popularizacije Pecke i upotpunjavanja ponude ovog kraja do sada realizovan niz aktivnosti, među kojima su najviše ponosni na Centar za posjetioce (Visitor Center).

“On djeluje već četiri godine, tokom kojih je ugostio i zadovoljne ispratio brojne posjetice, ali i na preko 120 kilometara označenih biciklističkih i 150 kilometara planinarskih staza, te uređeno izvorište rijeke Sane”, dodaju organizatori.

Prošlogodišnji prvi “Pecka Outdoor festival” okupio je više od hiljadu učesnika svih generacija i time premašio sva očekivanja u nezaboravnom ambijentu Pecke.

Uz mnogobrojne sponzore i pokrovitelje ovog festivala, medijski pokrovitelj “Pecka Outdoor festivala” su “Nezavisne novine”, Nes radio, Pop FM i drugi.

Izvor: Nezavisne

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: