Osumnjičeni muž u zatvor, a žena na slobodu zbog dilanja droge u Banjaluci

Republičko javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba za organizovani šverc kokaina, među kojima su i suspendovani radnik banjalučkog gradskog preduzeća “Akvana” i bokserski sudija Jelenko Tamburić (53) i njegova supruga Vesna (60).

Osim supružnika, na optuženičkoj klupi naći će se i Vesnin sin Vedran Bodiroža zvani Guzla (32), Ognjen Branković zvani Žorž (37) i Nebojša Mikić (39) iz Banjaluke i Nedžad Omeragić (45) iz Broda. Optužnicu protiv njih potvrdio je banjalučki Okružni sud.

Prema optužnici, oni su činili zločinačko udruženje kojim je rukovodio Branković, koji je od njemu poznatih lica nabavljao drogu.

– Ova grupa djelovala je od juna 2015. do marta 2017. godine i u tom periodu kontinuirano su prodavali drogu na ulici. Imali su razrađenu međusobnu komunikaciju i putem telefona su se dogovarali o prodaji i nabavci narkotika. U tim dogovorima za kokain su upotrebljavali šifre kao što su “gume”, “bjelan”, “gudro”, “bombonice” – navedeno je u optužnici u kojoj se dodaje da je svaki član pomenute zločinačke grupe imao svoju ulogu.

Tako je Branković nabavljao i prodavao drogu, a s ciljem lakše preprodaje dogovorio se sa Jelenkom Tamburićem da on, njegova žena Vesna i njen sin Vedran za njega rasturaju kokain.

Branković je pakovao drogu i predavao je supružnicima Tamburić, koji su je prodavali u svojoj kući i na drugim lokacijama. Oni su, osim toga, za dalju preprodaju angažovali Omeragića i Mikića. Oni su kokain, zavisno od količine, prodavali po cijenama u prosjeku od 100, 150 i 200 maraka.

Ova osumnjičena grupa razbijena je u akciji Policije Republike Srpske, koja je sprovedena 31. marta ove godine. Tada je na području Banjaluke, Broda i Usore uhapšeno deset osoba.

Iz MUP-a RS nakon akcije je saopšteno da je zaplijenjeno oko 330 grama kokaina, 107 grama marihuane, 6.369 tableta sintetičke opojne droge, više stotina metaka i elektrošoker. Međutim, u podignutoj optužnici nije navedeno kolika je količina oduzete droge.

Pojedini osumnjičeni u ovoj akciji hapšeni su i ranije. Bodiroža je završio iza rešetaka 2014. godine sa još tri osobe u akciji “Dukat”. Policija ih je tada teretila da su u više navrata zlatarama prodali falsifikovani nakit. Kod njih je prilikom hapšenja pronađeno i oduzeto 120 lažnih dukata.

Pritvor

Nakon potvrđivanja optužnice banjalučki Okružni sud produžio je pritvor Ognjenu Brankoviću, Jelenku Tamburiću, Vedranu Bodiroži i Nedžadu Omeragiću. Prema tom rješenju, oni u pritvoru mogu ostati do izricanja prvostepene presude. Svaka dva mjeseca biće provjeravana opravdanost pritvora.

Sa slobode se brane Vesna Tamburić i Nebojša Mikić. Branilac Omeragića Zoran Jošić kaže da je uložio žalbu na produženje pritvora, jer smatra da za tu mjeru nema osnova. On kaže da protiv njegovog klijenta tužilaštvo nema dokaza za ono za­ šta ga tereti.

izvor: Glas Srpske

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: