Nešić: “Istina je u novčaniku a ne u Dodikovom monologu”

Gospodine Dodik,
 
Zaista ne znam kojim virtuelnim „ekonomskim rezultatima“ se hvalite, pošto narod u Republici Srpskoj živi sve gore i gore, pa su nam takvi i ključni ekonomski pokazatelji.

Po životnom standardu smo među tri najsiromašnije zemlje u Evropi, a sa ovako skromnim rastom BDP-a, decenijama se nećemo približiti ni siromašnim zemljama regiona.

Toliko ste nas zadužili, da je javni dug ove godine po prvi put bio veći nego u Federaciji, a ako već hoćete da se poredite sa Francuskom onda morate da kažete da se Francuska zadužuje sa kamatom od 0,18%, a vi ste nas u Londonu zadužili sa kamatom 4,75% i to je pravi pokazatelj ekonomske snage i koliko javni dug opterećuje budžet zemlje.  

Kada se već hvalite koliko proizvodimo struje i kako čak 35% struje izvozimo, zašto onda povećavate cijene privredi za preko 30%, čime ugrožavate njihovo poslovanje i radna mjesta? Pa nisu poskupjeli ni naš ugalj, ni naša voda iz rijeka, da bi povećali cijenu struje privredi i time poskupjeli sve druge proizvode i usluge.

Plate i penzije je već pojela inflacija, cijene hrane su porasle za preko 30%, ulje je skuplje za preko 50%, brašno za 55%, meso 30 do 60 odsto, dok je i cijena goriva na pumpama veća za 50 odsto. Prosječna plata od 520 evra, kojom se hvalite, nije dovoljna ni da se pokrije trošak hrane iz Sindikalne potrošačke korpe, što znači da većina zaposlenih u Republici Srpskoj nema dovoljno novca ni da prehrani svoju porodicu.

Ništa bolje i ne možemo očekivati kada smo u prvih 11 mjeseci imali samo 111 miliona evra izvoza hrane, dok smo istovremeno uvezli hranu vrijednu 379 miliona evra, što je 13% više nego prošle godine.

Vama lično je sigurno bolje, ali narod u Republici Srpskoj preživljava zahvaljujući gotovinskim kreditima i doznakama iz inostranstva. Svaka kuća u prosjeku duguje bankama 6.750 KM, što je povećanje od 5% za samo pola godine, dok su doznake iz inostranstva prešle milijardu KM godišnje, odnosno 2.500 KM po domaćinstvu.

Konačno, Republiku Srpsku je u poslednjih osam godina napustilo preko 200.000 mladih ljudi, zbog čega se ova zemlja polako i sigurno gasi i nikakva prazna priča o ekonomskim uspjesima to ne može da promjeni.

Samo bolji život naroda garantuje budućnost Republike Srpske i zato su neophodne korjenite promjene. Moramo sprovesti ozbiljan razvojni program koji će obezbjediti zapošljavanje 10.000 mladih, prosječnu platu od 1.500 maraka, pokretanje privrede kroz odgovorno korišćenje prirodnih resursa, program stanogradnje za mlade bračne parove, isplatu 100% zarade svim trudnicama, povećanje boračke naknade za 50%, isplatu 100 maraka mjesečno za 54 hiljade starijih od 65 godina koji su bez primanja, kao i druge mjere koje će u kratkom roku poboljšati život ljudi. 

To je jedini način da mladima vratimo vjeru i nadu da svoju budućnost dugoročno vežu za Republiku Srpsku.
Predsjednik DNS-a
Nenad Nešić

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: