Konj za ručak !?!

Rijetko koja vrsta mesa izaziva toliko kontroverzi koliko to čini konjsko meso.

 

Na menijima je većine zapadnih zemalja. Konjetine gotovo i da nema u našoj tradicionalnoj kuhinji, bar ne u kuhinjama naših baka i djedova.

 

U posljednje vrijeme sve je više stručnjaka za ishranu koji favorizuju konzumaciju konjetine. Veliki je izvor minerala i vitamina, naročito gvožđa. Konjetina je, pored gvožđa, i veliki izvor drugih minerala poput kalijuma, fosfora, natrijuma i kalcijuma.Odlikuje je vrlo nizak udio ukupnih masti, kao i nepoželjnih zasićenih masti te holesterola. Samim time za konjetinu je karakterističan visoki udio proteina, a izdvaja se i poprilično visokim sadržajem vitamina B12.

Ždrijebetina i konjetina klasifikuju se kao crveno meso, a budući da pri njihovoj degustaciji očekuju teksturu nalik divljači, mnogi se zapravo iznenade njenom mekoćom.Tekstura je nježna  i slatka, sa okusom i aromom poput junetine, s blagim notama mesa divljači.

 

Najsvježije konjsko meso u Bosni I Hercegovini može se kupiti isključivo u Banjaluci u mesnici Orlović. To je prva i jedina mesnica koja se bavi proizvodnjom i prodajom svježeg konjskog mesa i prerađevina od konjskog mesa u Bosni Hercegovini.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI