Klizište kod mosta u Obilićevu odnijelo i stari hrast!

Klizište koje se pojavilo na lijevoj obali Vrbasa, u blizini novog mosta na Kočićevom vijencu, izvalilo je veliko stablo hrasta koje nije izdržalo dalje “klizanje” i odron tla.
Klizište se pojavilo početkom septembra i ubrzo nakon toga iz Gradske uprave su stigle informacije da će klizište biti privremeno sanirano do kraja ove godine, kako bi se spriječilo dalje klizanje tla.

Prema ranijim unformacijama iz Grada urađen je prijedlog sanacije. Prema ovom prijedlogu, klizište treba biti sanirano do narednog ljeta, i to u tri faze.

Prva faza podrazumijeva geodetsko snimanje područja klizišta i korita Vrbasa, detaljna geološka istraživanja i izradu hidrauličkog modela strujanja vode. Ova faza trebala bi biti gotova do kraja oktobra ove godine.

U drugoj fazi, do kraja godine, predloženo je izvođenje privremenih sanacionih radova kako bi se zaustavio dalji proces klizanja terena kao i izrada „napera“ zbog sprečavanja dalje erozije obale.

U trećoj fazi, predviđa se konačna sanacija obale i vraćanje korita Vrbasa u prvobitno stanje, do ljeta 2020. godine. Pored ovog prijedloga sanacije održano je nekliko sastanaka predstavnika Grada i „Voda Srpske“ kako bi se mogli dogovoriti dalji koraci na sanaciji klizišta.

U Gradskoj upravi su rekli da čekaju izjašnjenje Voda Srpske o tom pitanju. Odmah uz klizište se nalazi i kuća porodice Vehabić kojoj je preporučeno da iz bezbjedonosnih razloga napuste svoj dom.

Izvor: Srpskainfo

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar:
PODIJELI