Dualno obrazovanje “promućaj i prospi”!

Način na koji se provodi dualno obrazovanje je pogrešno i neće dati nikakve rezultate, kaže Marinko Umičević tehnički direktor Tvornice obuće BEMA. Prijedlozi koji su dolazili od proizvođača i struke kaže nisu uvaženi, pa ga ni ne čude slabi rezultati. Njegovu reakciju prenosimo u cjelini:

Od velike priče i galame oko dualnog obrazovanja, rodilo se skoro pa ništa.
Dobio sam dopis od Unije udruženja poslodavaca RS koji nisam u cjelosti prihvatio, a radi se o učenicima prve godine zanimanja modelar-obućar, koje je ove godine upisalo samo deset učenika.

Po pitanju pomenutog upisa me niko nije konsultovao, te me čudi da se uopšte moglo upisati odjeljenje od deset učenika.
Pomenuti učenici treba da rade sedmično tri i po sata, a preduzeće je dužno da vodi brigu o njima dok su na praksi, te da odredi osobu koja će bit zadužena za njih. Smatram da to treba biti neko iz škole, a ne osoba iz preduzeća.

Na prijedlog Unije udruženja poslodavaca RS, tj. pojedinaca koji su krojili taj prijedlog, traži se da se ta djeca plaćaju nešto malo više od 2 KM po satu, da se na to plati 10% poreza na dohodak i 3,5% za zdravstveno osiguranje.

Sve u svemu, velika je sramota da se tolika halabuka digla oko dualnog obrazovanja, a sve se svelo na promućaj i prospi. Mislim da smo i ovaj put upropastili priliku i od svega napravili cirkus. Smatram da učenici treba da, kao što sam i ja prije četrdeset godina, idu jedan dan u školu, pa jedan dan na praksu, te da im se ta naknada isplaćuje kao hranarina, tako bismo konačno prešli sa riječi na djelo.

Najžalosnije od svega je što se ne pita struka i velika je greška što se ne pita Privredna Komora RS, a neko je iskoristio da u svemu ovome pravi svoju ličnu promociju. Sve je to moglo daleko bolje da bude.
Marinko Umičević

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: