Jovičić: Stop za anonimne komentare i portale

Društvene mreže preplavljene su lažnim vijestima, ali i komentarima anonimnih korisnika, kojima vrijeđaju ili ponižavaju druge osobe, šire dezinformacije, pozivaju na javni linč i slično, čime ugrožavaju bezbjednost osoba koje im se nađu na „dnevnom redu“.

Potpredsjednik DNS i bivši ministar policije Republike Srpske Radislav Jovičić, ističe da se društvene mreže, na žalost, često koriste za loše stvari umjesto za stvari koje mogu doprinijeti dobroj razmjeni informacija u svrhu promocije pozitivnih vrijednosti.

Očigledno je, dodaje on, da na prostoru BiH nije mnogo toga uređeno, pa ni oblast korištenja društvenih mreža.

Jovičić podsjeća da je Republika Srpska zakonski definisala kazne za stavove izrečene na društvenim mrežama, ali to nije dovoljno upravo zato što je nekada teško ući u kraj ko stoji iza prijetnji, uvreda i slično.

Svjedoci smo ružnih stvari koje se i dalje dešavaju u praksi, od govora mržnje pa do prijetnji novinarima, političarima ili pojedincima. Mora se donijeti poseban zakon koji će tretirati ovu oblast i koji će propisati na koji način se može koristiti ovaj prostor i šta to podrazumijeva, te odrediti sankcije za nepostupanje po tom zakonu – ističe Jovičić.

Podsjeća da je najjača teroristička organizacija Al kaida prije napada na SAD, 11. septembra 2001. godine, imala 20-ak naloga na društvenim mrežama, a nakon tog napada više hiljada, koje koriste za edukaciju svojih pripadnika, što dovoljno govori o snazi društvenih mreža.

DNS

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: