Izložba slika “Ispod površine” Biljane Marjanović u Banskom dvoru

U Malom izložbenom salonu Banskog dvora će u utorak, 18 februara, u 19:00 časova biti otvorena izložba “Ispod površine” akademske slikarke Biljane Marjanović.

Biljana Marjanović rođena je 1983. godine u Banjaluci, gdje je završila Akademiju likovnih umjetnosti – smjer grafika. Učesnica je više kolektivnih izložbi kod nas i u inostranstvu. Ovo joj je treća samostalna izložba. Bavi se raznim vrstama umjetnosti od digitalnog dizajna do primjenjene umjetnosti, istovremeno slikarstvo je bilo prisutno tokom cijelog njenog stvaralaštva. Od 2016- godine zaposlena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske kao koordinator Galerije PLUS. Živi i radi u Banjaluci.

Seriju slika pod nazivom „Ispod površine“ autorke Biljane Marjanović čini deset akrila na platnu većih dimenzija koja su nastajala u proteklih nekoliko godina, a koje odlikuju izrazit kolorizam, posvećenost detaljima, ali i složen proces nastajanja.

Podstaknuta žanrom fotorealizma, slikarka radni proces počinje fotografisanjem modela ispod površine vode,zatimpažljivo proučava predstave s istih, nastojeći da ih u što uvjerljivijem maniru prenese na platno.

Iako na prvi pogled slike iz serije „Ispod površine“ djeluju vedro i razigrano, da predstavljaju pomalo neobične portrete pojedinaca u trenucima odmora ili dokolice, one zapravo predstavljaju jedan vid introspekcije- tjeskoba koja je svojevrsna nuspojava današnjeg načina života sve više navodi pojedinca
da se okrene ka onom što nosi u sebi i da na taj način razvije odbrambeni mehanizam pomoću kojeg će se lakše nositi sa problemima svakodnevice.

Autorka pravi paralelu između onoga što je predstavljeno na platnu i i onoga što svaki pojedinac nosi u sebi, a što na površini nije vidljivo. To su misli i emocije koje nerijetko budu pogrešno prepoznate čak iod strane onoga koji ih u sebi nosi, samim tim ostajući nedefinisane i zarobljene ispod površine. Sve to stvara osjećaj gušenja, tjeskobe koja se čini neprolaznom, što navodi pojedinca da pronađe put do površine i udahne vazduh. Na putu do površine sreće se sa strahom, brigama, ali najviše sa nadom da će tjeskoba koju osjeća dok drži dah nestati sa prvim udahom na površini.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije BLmojgrad portala. Ostavite komentar: